Direct naar artikelinhoud

Goud op EK levert Rode Duivels recordbedrag op

Nooit eerder konden spelers van de Belgische nationale ploeg zoveel verdienen op een EK. Als Kompany en zijn ploegmaats deze zomer de beker winnen, krijgen ze van de voetbalbond een slordige 704.000 euro bruto. Dat is dubbel zoveel als wereldkampioen Duitsland.

Succes mag wat kosten, vinden ze aan de Houba de Strooperlaan. En dus sloot ex-CEO Steven Martens met de Rode Duivels in 2013 een lucratief contract over de verdeling van winstpremies op grote toernooien. Tot 2018 werd afgesproken dat 60 procent van de bruto-inkomsten van een WK of EK terugvloeit naar de spelersgroep. In Brazilië leverde een verloren kwartfinale tegen Argentinië de spelers zo een mooie bonus van 350.000 euro bruto op. Na belastingen bleef daar nog iets meer dan 150.000 euro van over. Die premie lag toen al ongeveer even hoog als die van de Duitsers, die daarvoor wel het toernooi moesten winnen.

Ook komende zomer in Frankrijk kunnen de Belgen een pak meer verdienen dan hun Duitse collega's. Als de Rode Duivels al hun groepsmatchen winnen en uiteindelijk Europees kampioen worden, ontvangt de bond 27 miljoen euro. Daarvan gaat 16,2 miljoen naar de spelers. Zij ontvangen dan elk 704.000 euro. Aangezien meer dan de helft daarvan naar de fiscus gaat, blijft er ongeveer 300.000 à 350.000 euro netto over.Ook de technische staf krijgt een bonus op basis van de prestaties, maar dat geld komt uit een aparte pot. Het geld dat na aftrek van alle premies en kosten overblijft, mag de bond bijschrijven op zijn eigen rekening.

Bij de Belgische voetbalbond KBVB maken ze zich sterk dat er sowieso een "mooie winst" zal gemaakt worden, maar meer dan één bestuurder trekt grote ogen als hij over de landsgrenzen kijkt en ziet dat de verdeling in Duitsland minder op de spelers is gericht. Vorige week nog communiceerde de Duitse bond dat de spelers het bij eindwinst zullen moeten stellen met 300.000 euro bruto. Dat is de helft van onze Rode Duivels. "Ze krijgen pas premies vanaf de kwartfinales", klinkt het in Duitsland. "En de bonussen zijn dezelfde als op het EK in 2012."

De spelers hebben hun status van wereldkampioen met andere woorden niet proberen te verzilveren. In Duitsland vloeit er dankzij het succes van de nationale ploeg veel geld naar het volledige Duitse voetbal en dus niet enkel naar de spelers.

In België geldt het omgekeerde. De contracten die ex-CEO Steven Martens en bondsvoorzitter François De Keersmaecker afsloten, lopen pas af na het WK 2018. Dan kan er eventueel over een nieuwe verdeelsleutel onderhandeld worden.