Direct naar artikelinhoud

Speuren naar de spanning

WALLANDER: DE GEKWELDE MAN

KRIMI

Regie: Agneta
Fagerström-Olsson
Met: Krister Henriksson,
Charlotta Jonsson
Duur: 99 minuten

Om de release van seizoensbox vijf over de speurdersavonturen van het Zweedse fenomeen Wallander promotionele kracht bij te zetten, komt Wallander: De gekwelde man in de bioscoop uit. Dat is de eerste aflevering van dat zes episodes tellende nieuwe seizoen, met opnieuw Krister Henriksson in de rol van auteur Henning Mankells beroemdste detective.

Al is dat eerder een vloek dan een zegen: deze episode, een adaptatie van het tiende en voorlopig laatste boek uit de Wallander-misdaadreeks, is meer televisie dan cinema.

Een snelle montage en een beweeglijke camera wekken eerst nog de illusie dat er extra op deze aflevering ingezet werd, maar ook dat is een illusie: het middelmatige scenario is weinig opwindend en veel moorddadige spanning gaat er niet van het lamme verhaal uit.

Dat draait volledig om een politiek schandaal en een mysterieuze duikbotenkwestie die Zweden in de jaren na de Koude Oorlog in de ban hield. En waar Wallander, hier opa geworden maar ook geschorst omwille van alcoholproblemen, zich mee gaat bemoeien omwille van familiale redenen.

Mysterieuze verdwijningen, een rits moorden, gerommel bij de top van de staat én de melancholieke Wallanders ongezonde levenswandel: de vaste ingrediënten die van de talrijke televisiebewerkingen een succes gemaakt hebben, zijn present maar een intense of memorabele noir aan de scherenkust levert het niet op. Hoe dan ook: enkel voor de heel loyale fans.