Direct naar artikelinhoud

UKIP zonder kop na brexit

Na Farage de zondvloed. Op chaotische wijze is de Britse anti-Europese partij UKIP (UK Independence Party) op zoek naar een nieuwe leider. Breken met het verleden of niet?

Een Brits politicus is naar de politie gestapt omdat zijn vriendin, voor wie hij zijn vrouw ooit gedumpt heeft, via Twitter foto's van een doosje Viagra heeft geopenbaard, begeleid door de mededeling dat hij vreemd is gegaan. Het is een affaire die niet hoog scoort in het land van sappige seksschandalen, ware het niet dat het een nieuwe episode is van een politieke soap waar UKIP de Britten deze zomer mee vermaakt. De man is kwestie is europarlementariër Bill Etheridge, een van de vijf kandidaten om Nigel Farage op te volgen als partijleider.

Wat moet er met UKIP gebeuren? Dat was een van de vragen die werd gesteld na het EU-referendum waarbij de onafhankelijkheidsdroom in vervulling ging. Farage heeft dat antwoord handig ontweken door voor de derde - en mogelijk laatste - keer op te stappen als partijleider. Omdat hij de partij als een alleenheerser heeft geleid, is er nu een groot machtsvacuüm ontstaan. UKIP bewijst al sinds zijn oprichting dat hoe kleiner een partij is, des te groter de ruzies zijn.

Faragisten

De vijf kandidaten zijn Philip Broughton, Lisa Duffy, Diane James, Elizabeth Jones en de genoemde schuinsmarcheerder Etheridge. Geen van allen is bekend bij het grote publiek. Het enige Kamerlid, de bij de Tories weggelopen Douglas Carswell, is niet lang genoeg lid. De redelijk bekende partijvoorzitter Suzanne Evans is nog steeds geschorst omdat ze het ooit oneens durfde te zijn met Farage. Populair is Steven Woolfe, maar zijn vijanden lieten hem struikelen over het feit dat hij 17 minuten te laat was met het indienen van zijn kandidatuur.

Tegenover de krant The Independent verklaarde een prominent partijlid dat er binnen UKIP meer strijdende partijen bestaan dan bij de Syrische oppositie. In grote lijnen gaat het tussen de faragisten en de rest.

Voor de Farage-adepten is het Europese hoofdstuk niet afgesloten totdat de Britten daadwerkelijk uit de EU zijn. Deze radicale vleugel, die met bewondering kijkt naar de Italiaan Beppe Grillo's Vijfsterrenbeweging, heeft in de multimiljonair Arron Banks een suikeroom. Stephen Woolfe was eigenlijk hun kandidaat, maar na diens val steunen ze Diane James.

Rugbyclub

James' grootste rivaal is Lisa Duffy, een voormalige schoonmaakster die namens de partij in de gemeenteraad van Cambridgeshire zit. De volkse politica wil dat haar partijgenoten zich vooral gaan richten op stemmers die zich door Labour in de steek gelaten voelen, met name door het gevoerde immigratie- en privatiseringsbeleid. De 48-jarige krijgt steun van eenieder die met Farage ruzie heeft gemaakt. Zo beweerde Duffy-supporter Suzanne Evans dat de partij van het idee af moet "dat UKIP niet zozeer een politieke partij is alswel een rugbyclub op tournee".

Farage zelf bemoeit zich amper met de stammenstrijd binnen de partij die hij groot gemaakt heeft. De oud-partijleider, die tegenwoordig een snor draagt, houdt zijn politieke activiteiten beperkt tot toespraken in Straatsburg en wil vooral van de vrijheid genieten.

Er ontstond onlangs commotie omdat hij gezien was in een rij wachtenden bij de Duitse ambassade. Het leidde tot geruchten dat Farage, die een Duitse vrouw heeft, een Duits paspoort wil aanvragen, maar zijn aanwezigheid bleek te maken te hebben met de paspoorten voor zijn kinderen.