Direct naar artikelinhoud

Socialistische bond betaalt stakingsboetes terug aan leden

Hoewel de spoorbonden een akkoord met de NMBS-directie sloten om wilde stakingen te vermijden, betaalt de socialistische vakbond de boete van 12,5 euro terug aan overtreders. N-VA en Open Vld reageren gedegouteerd.

Wie tussen 25 mei en 3 juni deelnam aan de onaangekondigde stakingen op het spoor, werd door HR Rail, de personeelsdienst van de NMBS, op het matje geroepen en kreeg een boete van 12,50 euro. Maar de leden van de socialistische spoorbond hoeven daarvoor niet zelf voor in de buidel te tasten: ACOD Spoor wil dat bedrag voor haar leden terugbetalen. Dat blijkt uit een pamflet dat door ACOD Spoor in West-Vlaanderen wordt verspreid. In Antwerpen zou de belofte van terugbetaling mondeling zijn gebeurd.

In mei riepen vooral de Franstalige bonden op tot stakingen. In Wallonië reden heel wat treinen niet uit, in Vlaanderen bleef de hinder beperkt. Allicht is het dus de Franstalige vleugel CGSP Cheminots die op de terugbetaling aanstuurt.

De socialistische bond is een unitaire bond en dus geldt de terugbetaling voor alle leden. ACOD Spoor wenste geen commentaar te geven, maar dat ze dit doet, is opmerkelijk. In 2008 sloten de vakbonden en de spoordirectie een protocolakkoord waarin strikte regels over onaangekondigde stakingen werden vastgelegd. Daarin werden ook duidelijk sancties opgenomen.

Maffiapraktijken

Dat de vakbond nu een gesloten akkoord met de voeten treedt, lokt nog geen reactie uit bij HR Rail. En ook federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaf gisteren niet thuis.

Bij meerderheidspartijen N-VA en Open Vld is het ongenoegen groot. "Ik vind dit shockerend", zegt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. "Elk jaar krijgen de vakbonden miljoenen euro dotatie. Zij moeten daarvoor constructief meewerken met het bedrijf. Ze tekenden dat protocolakkoord dat wilde stakingen moet vermijden en nu negeren ze dat door de boetes zelf te betalen. Ze wenden eigenlijk belastinggeld aan om wilde stakingen te financieren. Ik vind dat crimineel, dat zijn maffiapraktijken."

Nele Lijnen, Open Vld-Kamerlid, wijst op de hypocrisie van de vakbond. "In dit debat hebben ze altijd aangegeven dat die wilde stakingen niet door de beugel konden. En nu gaan ze achter de rug die boetes zelf betalen? Ik ben gedegouteerd."

Een tijd geleden diende Lijnen een oud wetsvoorstel in om het verbod op wilde stakingen bij overheidsbedrijven aan banden te leggen. "In 2014 (ten tijde van de regering Di Rupo, red.) werd dat in de commissie door een wisselmeerderheid goedgekeurd met hulp van N-VA, die toen nog in de oppositie zat. Sp.a en PS stonden toen op de rem. Maar het is nooit in de plenaire vergadering geraakt door de verkiezingen", aldus Lijnen.

Ze diende dat wetsvoorstel dus weer in. "Maar het is nog niet behandeld omdat ons gevraagd is geduld te tonen voor het sociale overleg. Maar er is nu wel voldoende tijd overgegaan."