Direct naar artikelinhoud

Europa wil dat Grieken geruchten over gesjoemel aanpakken

De Europese Commissie heeft de Griekse regering opgeroepen om berichten over gesjoemel met de statistieken over de overheidsfinanciën te counteren.

"De recente verklaringen in de media (...) hebben de kwaliteit en geloofwaardigheid van de officiële statistieken in Griekenland in vraag gesteld", zo betreurde eurocommissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen gisteren op een persconferentie.

Thyssen, bevoegd voor het Europese statistische bureau Eurostat, verzekerde dat sinds 2010 "alle gegevens over de Griekse overheidsschuld totaal betrouwbaar zijn" en "correct" zijn gemeld aan Eurostat.

Ongefundeerd

Thyssen stuurde samen met vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici een brief naar Athene met het verzoek om "actief en publiek de foute indruk te bestrijden dat de gegevens tussen 2010 en 2015 gemanipuleerd werden".

Ook vraagt de Commissie de Griekse regering om "het Griekse statistische agentschap Elstat en het personeel te beschermen tegen alle ongefundeerde verklaringen".

Met de stellingname springt de Commissie in de bres voor Andreas Giorgiou. Hij had van 2010 tot 2015 de leiding over Elstat. Begin augustus heropende het Griekse hooggerechtshof een drie jaar oude zaak tegen Giorgiou, die ervan beticht werd het begrotingstekort opgekrikt te hebben. Daarmee zou de statisticus het nationale belang geschaad hebben.

Hoe hoger het begrotingstekort en de staatsschuld, hoe meer Griekenland afhankelijk is van internationale financiële steun. De Griekse crisis werd begin 2010 ingeluid toen de toenmalige regering bekende dat het begrotingstekort meer dan dubbel zo groot was dan eerder gemeld.

Politieke afrekening

Sindsdien wordt Griekenland overeind gehouden met internationaal geld. In ruil daarvoor moeten de Grieken bijzonder onpopulaire besparingen en hervormingen ondergaan.

Giorgiou ligt dan ook niet in de bovenste schuif bij de linkse regering van premier Alexis Tsipras. Velen zien de zaak als een politieke afrekening. Zo stelde minister Nikos Pappas onlangs dat de affaire "oude wonden openhaalt die nu diepgaand onderzocht moeten worden".

Minister van Financiën Euclide Tsakalotos reageerde ook "verbaasd" op de tussenkomst van de Commissie in een zaak "die onderzocht wordt door het gerecht", zo verluidde bij regeringswoordvoerster Olga Gerovassili.