Direct naar artikelinhoud

Geen crisis in Haacht: overal gratis parkeren

Wie in Haacht zijn auto kwijt wil, moet daar geen cent meer voor betalen. Het gemeentebestuur haalt alle parkeerautomaten weg. Crisis, welke crisis?

Veel gemeenten zwoegen om hun meerjarenbegroting op orde te krijgen. Als laatste redmiddel worden op heel wat plaatsen de belastingen en retributies verhoogd. Maar niets is minder waar in Haacht, een gemeente in Vlaams-Brabant. Het gemeentebestuur schaft net betalend parkeren af.

Bedoeling is om meer mensen naar de winkels in het centrum te lokken, zegt burgemeester Mon Fillet (Open Vld).

"Het huidige systeem werkte niet goed. Mensen mochten een kwartier gratis parkeren. Geregeld kwamen ze echter een paar minuten te laat weer bij hun auto om dan een boete te vinden onder hun ruitenwisser."

Rompslomp

"Maar moeten wij een boete van 20 euro geven als het bijvoorbeeld trager dan verwacht gaat bij de bakker of bij de beenhouwer? Ik vind van niet. Het betalend parkeren was een soort pestmaatregel geworden. We willen onze inwoners niet nodeloos frustreren."

Het betalend parkeren wordt overal vervangen door parkeren met parkeerschijf. Vraag is of Haacht de inkomsten van de parkeerautomaten zomaar kan missen? "We hebben een stevige besparingsronde doorgevoerd", vervolgt Fillet, "in de eerste plaats op de uitgaven van de gemeente zelf."

Trouwens, het systeem achter het betalend parkeren is ook niet gratis, benadrukt Fillet. "De parkeermeters huren, mensen inzetten om elke geparkeerde auto om het kwartier te controleren, de computerprogramma's aankopen om de boetes te kunnen uitschrijven: het is een hele rompslomp, waar we liever vanaf wilden."

Helemaal definitief is het nog niet. De gemeenteraad moet nog groen licht geven. Maar aangezien alle meerderheidspartijen hun akkoord al hebben gegeven, lijkt er weinig mis te kunnen gaan. Tot tevredenheid van de burgemeester. "Of andere gemeenten ons moeten volgen? Misschien wel. Anderzijds: op deze manier blijft Haacht speciaal. Kom dus gerust allemaal eens bij ons winkelen."