Direct naar artikelinhoud

Wiggins mikt in 2013 toch op Tourwinst

'Mijn doel is volgend jaar de Ronde van Frankrijk te winnen.' Met die uitspraak, gedaan in een radio-interview, heeft wielrenner Bradley Wiggins de verhoudingen binnen zijn ploeg op scherp gezet.

Nog geen maand geleden had directeur David Brailsford van het Sky-team gezegd dat de Britse Tourwinnaar Wiggins komend seizoen het vizier richt op de Ronde van Italië. Zijn ploeg- en landgenoot Chris Froome, die dit jaar als tweede eindigde in Frankrijk, zou kopman worden in de aanstaande jubileumeditie van de Tour.

Wiggins verwoordt zijn voornemen met de nodige omzichtigheid. "Misschien rijden we in de komende Tour met twee kopmannen. Dat lijkt me niet eens zo gek. In elk geval wil ik proberen mijn tweede zege te boeken. Hoe dat in de praktijk uitwerkt, moeten we nog maar zien. Dat is ook meer het probleem van Dave', aldus Wiggins die daarmee doelt op Brailsford.

De verhouding tussen Chris Froome (27) en Bradley Wiggins (32), en vooral de vraag wie nu de sterkste van de twee is, blijft een bron voor speculaties. In de Tour van deze zomer was Wiggins vooraf als kopman aangewezen, maar in de beklimmingen leek hij minder sterk dan Froome. In de elfde etappe werd de laatste zelfs tot de orde geroepen omdat hij de kansen van Wiggins in gevaar bracht met zijn offensief. Alleen in de tijdritten waren de krachtsverhoudingen zoals van tevoren afgesproken.

Vorige maand zei David Brailsford dat Wiggins zijn pijlen in 2013 moet richten op de Giro d'Italia. "Dat biedt Froome de ruimte om zich te richten op de Tour." Omdat de honderdste aflevering van de Ronde van Frankrijk het meest geschikt lijkt voor klimmers leek dat ook een tactische keuze.

Overigens voegde Brailsford er in november aan toe dat het plan "nog niet helemaal vaststaat". Dat wordt bevestigd door het interview met Wiggins. De meest succesvolle coureur van 2012 zegt zich neer te leggen bij de uiteindelijke stalorders. "Op het moment dat het erop aan komt, doe ik wat van mij wordt gevraagd.'

Het verleden leert dat het rijden met verschillende kopmannen intern veel problemen kan opleveren. Alberto Contador had bij zijn Tourzege in 2009 het meest te stellen met ploegmaat Lance Armstrong. In 1986 was er een vergelijkbare machtsstrijd tussen Greg LeMond en Bernard Hinault.