Direct naar artikelinhoud

'Waterlelies' van Claude Monet geveild voor 39,5 miljoen euro

Op een veiling van Sotheby's in Londen is het schilderij Nymphéas (Waterlelies) van de Franse impressionist Claude Monet onder de hamer gegaan voor 31,7 miljoen pond, 39,5miljoen euro: de tweede hoogste veilingprijs ooit voor een Monet. Claude Monet schilderde deze versie van zijn favoriete onderwerp in 1909.

Opvallend is dat het schilderij vier jaar geleden ook al eens te koop werd aangeboden bij concurrent Christie's, maar toen geen koper vond. Volgens Sotheby's werden de veilingprijzen nu de hoogte in gejaagd door bieders uit Azië en Rusland.

Bij de veiling werden in totaal 46 moderne en impressionistische topstukken aangeboden, de opbrengst bedroeg ongeveer 150 miljoen euro. Er werd onder meer 15 miljoen pond, bijna 19 miljoen euro, geboden voor het werk Compositie met rood, blauw en grijs (1927) van Piet Mondriaan. Ook voor deze Mondriaan was het de tweede hoogste veilingprijs ooit. Mondriaan hield dit werk in zijn eigen collectie tot zijn dood in 1944. Het is een van de weinige Mondriaans die de laatste decennia op de markt is gekomen.