Direct naar artikelinhoud

Slag om Bakoeba is strijd voor Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad komt steeds meer in het vizier van ISIS. Bakoeba, 60 kilometer ten noorden van Bagdad, was het toneel van zware gevechten. Het oprukkende ISIS-leger komt voor het eerst zo dicht bij Bagdad.

Als Bakoeba valt, ligt de snelweg naar Bagdad vrijwel open voor de jihadisten. De stad ligt op een uur rijden van de Iraakse hoofdstad. Een razendsnelle opmars van ISIS over deze weg zal de druk op de regering-Obama vergroten om Irak te hulp komen met bombardementen.

Als Bakoeba wordt ingenomen en ISIS doorstoot naar Bagdad, worden de rebellen voor het eerst sinds hun blitzkrieg begon kwetsbaar. De stroom strijders op de snelweg naar Bagdad kan dan gebombardeerd worden door de ruim zeventig F-18-straaljagers die opereren vanaf het vliegdekschip USS George H.W. Bush. De Iraakse luchtmacht, die nog in opbouw is, is offensief niet sterk genoeg om ISIS zo te stoppen.

Het Iraakse leger verklaarde gisteren dat het pogingen om Bakoeba in te nemen, succesvol heeft afgeslagen. Hoeveel doden er zijn gevallen, is niet duidelijk.

Bij de hevige strijd zouden soennieten, voor het eerst sinds de ISIS-blitzkrieg anderhalve week geleden begon, het slachtoffer zijn geworden van sektarische wraak. Een groep van 44 soennitische gevangenen werd volgens een bron in de stad om het leven gebracht door agenten. "Ze werden gedood in de gevangenis, door de politie, voor deze zich terugtrok." Ook ISIS sprak op Twitter van executies.

Volgens het leger kwamen de gevangenen om het leven toen rebellen het politiebureau bestookten. In Oost-Bagdad, in een buurt die onder controle staat van sjiitische militieleden, werden de lijken van vier soennitische jongeren op straat gevonden.

In Bakoeba en de rest van de provincie Diyala wonen zowel soennieten als sjiieten. Het gebied was na de Amerikaanse invasie het toneel van bloedige sektarische strijd. Bewoners toonden zich dinsdag bevreesd voor een herhaling. "We zijn bang voor een slachting onder de sjiitische minderheid", aldus Jaafer al-Rubaie, een gepensioneerde ambtenaar.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties waarschuwde in Genève voor sektarische strijd in Irak en aangrenzende landen "op een enorme schaal".

Met het bereiken van Bakoeba is ISIS in korte tijd zo'n 350 kilometer opgerukt. De jihadisten bewegen zich zuidwaarts in de richting van Bagdad langs de rivier de Tigris. Langs de grens met Syrië boekten ze maandag eveneens een strategische overwinning, door Tal Afar in te nemen. Die stad beheerst de route naar Syrië en de wegen naar Al-Anbar. In deze westelijke provincie, bolwerk van ISIS, wordt ook gevochten bij Al-Qaim, nabij de Syrische grens.

Opvallend is dat ISIS nog niet vanuit de belangrijkste steden van Al-Anbar, Falluja en Ramadi, naar Bagdad oprukt. Het westelijke ISIS-front ligt hier op 100 kilometer van Bagdad. Mogelijk zal de beweging van hieruit in actie komen als Bakoeba valt en Bagdad vanuit het noorden wordt aangevallen.