Direct naar artikelinhoud

'Zou Dehaene zichzelf nog ACW'er vinden?'

De aandelenopties van Jean-Luc Dehaene bij bierbrouwer AB Inbev zorgen alweer voor ophef. Het pakket, goed voor een geschatte waarde van zo'n 3,2 miljoen euro, kan hij in alle discretie verzilveren. Dehaene zelf wil niet ingaan op de controverse.

De sociale media hadden er weer een vette kluif aan. Gewezen premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) is sinds de algemene vergadering van april 2011 niet langer onafhankelijk bestuurder bij AB Inbev. Daardoor is hij ook niet langer gebonden aan de meldingsplicht wanneer hij zijn aandelenopties wil verzilveren, omdat hij geen insider meer is.

Dat betekent dat hij niet langer over bevoorrechte informatie beschikt die andere gewone aandeelhouders niet zouden hebben. Bijgevolg kan hij zijn aandelen verhandelen zoals elke andere gewone aandeelhouder, zonder dit te moeten melden aan de financiële toezichthouder. Dat is eigenlijk het enige nieuwe feit.

De aandelenopties zelf zijn bekend, en de modaliteiten ervan ook. In totaal bezit Jean-Luc Dehaene zo'n 166.693 opties, waarvan de uitoefenperiode (de periode waarin je je aandelen mag verkopen) varieert van 2004 tot 2015. De aankoopprijs van de opties varieert evenzeer, van 21,72 euro tot 58,31 euro. Afgaande op de huidige gemiddelde beurskoers zou zijn aandelenpakket zo'n 3,2 miljoen euro waard zijn.

Getwitter

Dat zorgde weer voor de nodige ophef, en zelfs de voorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy raakte verzeild in de mediastorm. Op zijn Twitteraccount werd een uitspraak van CD&V-schepen uit Tienen Katrien Partyka geretweet. "Zou JLD zichzelf nog een ACW'er vinden eigenlijk?". Een duidelijke uithaal naar Dehaene. Enkele uren later werd de retweet weggehaald, en vervangen door de melding dat dit een "fout was van het mediateam." Het Twitterkanaal van Van Rompuy wordt niet door hemzelf, maar door zijn mediateam beheerd. Maar ook op andere sociale media en forums liep de verontwaardiging weer hoog op.

Sinds Dehaene afscheid nam van de politiek werd hij actief als bestuurder in tal van (beursgenoteerde) bedrijven. Kleppers als Umicore, LotusBakeries, Thrombogenics en meer recentelijk Dexia zagen in de voormalige toppoliticus een toegevoegde waarde voor hun raad van bestuur. Het zorgde al een paar keer voor zure opmerkingen, en steeds weer wordt daaraan de vraag gekoppeld hoe hij als voormalige ACW'er zijn rijkelijke aandelenopties weet te rijmen. Vooral omdat de winst op aandelenopties belastingvrij is. En ook, in het geval van AB Inbev, omdat Dehaene een onafhankelijke bestuurder was. Terwijl de Belgische code omtrent deugdelijk bestuur zich kant tegen het toekennen van opties aan onafhankelijke bestuurders.

Ook Europa heeft zich al jaren geleden in die zin uitgelaten en een richtlijn daartoe opgesteld. Gevraagd naar een reactie laat Jean-Luc Dehaene weten dat hij niet wenst in te gaan op de jongste controverse. Hij denkt er het zijne van, zo blijkt nog.