Direct naar artikelinhoud

Het nieuwe Graceland

Prince-fans kunnen eindelijk Paisley Park bezoeken, het domein waar de zanger jarenlang woonde en werkte. Het zou een museum moeten worden, maar dat gaat niet zonder moeite.

Voor 38,5 dollar (zo'n 34,4 euro) kun je binnen, maar een viptour kost je 100 dollar (89,3 euro). Een bezoekje brengen aan Paisley Park is niet meteen een koopje, maar veel fans van Prince twijfelden geen seconde toen ze eind augustus kaartjes konden kopen om vanaf vandaag het domein in Minneapolis te kunnen bezoeken. Het grote domein bezoeken waar hun muzikale held woonde en werkte, was wellicht hun natte droom. De privévertrekken van zijne Purperen Hoogheid zou je dan wel niet binnen mogen, je kreeg wel toegang tot de studio's waar Prince het gros van zijn nummers opnam en afwerkte, en je mocht de zaal in waar hij zijn tournees voorbereidde en af en toe exclusieve optredens organiseerde. Daarnaast kun je er tientallen memorabilia - vintage kostuums, instrumenten, een schriftje met handgeschreven songteksten... - bekijken.

Spek voor de bek van de vele Prince-fans dus, en dat boezemt Chanhassen, de voorstad van Minneapolis waar Paisley Park ligt, aardig wat angst in. Ze vrezen een continue overrompeling van Prince-fans die op bedevaart komen. Op de gemeenteraad werd afgelopen maandag een voorstel afgewezen voor een herbestemming van het domein. Eerst moet er meer duidelijkheid komen over de verkeerslast en de impact op de publieke veiligheid. Ten laatste op 20 december volgt er een nieuwe stemming of Paisley Park de deuren mag openen als museum en dagelijks 2.000 bezoekers ontvangen. Bij wijze van compromis mag het domein vandaag, morgen en volgende vrijdag de deuren openen voor enkele fans die al een kaartje hadden voor deze dag. De andere fans worden terugbetaald.

De beslissing is een fikse streep door de rekening van Graceland Holdings, die het museum zou uitbaten. Die groep baat al jarenlang het domein van Elvis Presley in Memphis, Tennessee uit en weet dus wel hoe je zo'n museum moet maken. Graceland Holdings benaderde deze zomer zelf de familie van Prince met de vraag of ze ook Paisley Park onder hun hoede mochten nemen en investeerden er sindsdien enkele miljoenen dollars in.

Erfenis

Voor de erven Prince betekent het ook dat zij voorlopig geen inkomsten kunnen halen uit Paisley Park. Geld dat ze nochtans goed zullen kunnen gebruiken de volgende jaren. De familie krijgt wellicht volgend jaar een aanslagbiljet in de bus dat gebaseerd is op de waarde van de eigendommen en het oeuvre van Prince. De waarde wordt op 250 miljoen dollar (ruim 223 miljoen euro) geschat, wat zou betekenen dat de familie tot 120 miljoen dollar (zo'n 107 miljoen euro) zou moeten betalen. De inkomsten van het Prince-museum zijn dan welgekomen, al zal ook de verkoop van nieuwe Prince-nummers de volgende jaren nog veel geld in het laatje brengen. Volgens sommige Amerikaanse media zijn er nog "duizenden tapes" met onuitgebrachte Prince-nummers gevonden in Paisley Park.

Dat Paisley Park nauwelijks een halfjaar na de dood van Prince al de deuren zou openen, stuitte aanvankelijk ook op kritiek. Maar ondertussen is ook gebleken dat Prince het allemaal zo had uitgetekend. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone heeft Prince uitgebreide richtlijnen nagelaten over hoe Paisley Park na zijn dood zou moeten worden omgebouwd tot een museum. "Hij heeft altijd gewild dat zijn fans hier zouden komen", vertelde een bron het magazine. In teksten en e-mails, sommige zelfs van nauwelijks vier maanden voor zijn overlijden, schrijft hij hoe de bezoekers door Paisley Park moesten wandelen en hoe er een uitgebreide tijdlijn over zijn leven aan de muren moest komen.