Direct naar artikelinhoud

Veertien VS-soldaten dood bij helikoptercrash Afghanistan

Bij twee helikopterongelukken in Afghanistan zijn veertien Amerikanen om het leven gekomen. Intussen eist de Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah, die het op 7 november opneemt tegen president Karzai, het ontslag van het hoofd van de kiescommissie.

De twee helikoptercrashes veroorzaakten het grootste aantal VS-doden in één dag in de afgelopen vier jaar, zo zegt CNN. In het westen van het land kwamen zeven militairen en drie Amerikaanse burgers om het leven toen hun helikopter neerstortte. 26 mensen raakten gewond, zowel Amerikanen als Afghanen. De helikopter stortte neer tijdens een actie tegen de taliban, maar volgens een woordvoerder is er geen sprake geweest van vijandelijk vuur. De taliban claimen echter wel degelijk de helikopter te hebben neergehaald. In het zuiden van Afghanistan kwamen nog eens vier Amerikaanse militairen om toen hun twee helikopters tegen elkaar aan vlogen. Ook hier is nog niet duidelijk wat het ongeluk heeft veroorzaakt, maar een woordvoerder van het Amerikaanse leger sloot opnieuw vijandelijk vuur uit.

‘Geen geloofwaardigheid’

Intussen eist de Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah dat het hoofd van de kiescommissie IEC onmiddellijk ontslagen wordt. “Hij heeft geen geloofwaardigheid meer”, aldus Abdullah gisteren. Abdullah verloor de eerste ronde van de zittende president Hamid Karzai. Na bewijzen van verkiezingsfraude werd besloten tot een tweede ronde. Die wordt op 7 november gehouden. Abdullah vindt dat een ander commissielid de taak van voorzitter Azizullah Ludin moet vervangen. Karzai benoemt de leden van de kiescommissie en Ludin was voorheen adviseur van de president. Abdullah wil ook dat een aantal ministers vertrekken, omdat ze vóór de campagne al hun steun voor Karzai hebben uitgesproken. Tevens mogen de zogeheten spookstembureaus niet meer open, meent Abdullah. Tijdens de laatste verkiezingsronde gingen in een aantal zeer gevaarlijke gebieden de stemlokalen niet open, maar kwamen er wel enorme aantallen stembiljetten terug. Veel waarnemers vrezen echter dat ook ditmaal sprake zal zijn van fraude. VN-gezant Kai Eide zei te denken dat de fraude niet helemaal uitgeroeid kan worden. De EU heeft laten weten niet op tijd waarnemers te kunnen leveren. De VN hebben de helft van de voorzitters van kiesdistricten vervangen, omdat zij te maken hebben gehad met de fraude.