Direct naar artikelinhoud

Vlaamse werkloosheid stijgt dubbel zo snel

De werkloosheid stijgt in Vlaanderen veel sneller dan in Wallonië of Brussel. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Het aantal Vlaamse werkzoekenden steeg met ruim 20 procent op jaarbasis, terwijl de Belgische stijging 10 procent bedraagt.

Vlaanderen telde in oktober 163.169 werkzoekende werklozen met een uitkering, of precies 28.000 meer dan een jaar eerder. Dat komt neer op een stijging met 20,7 procent. Wallonië telt nog altijd meer werklozen, maar de stijging is er veel beperkter. Het aantal Waalse werklozen komt uit op 200.608 personen. Dat zijn er 8.317 meer dan een jaar eerder, of een stijging met slechts 4,3 procent. Ook in Brussel stijgt de werkloosheid beduidend trager dan in Vlaanderen: met 6,5 procent tot 73.894 personen. De statistieken van de RVA zijn gebaseerd op de betalingen door de uitbetalingsinstellingen, op het einde dat men werkloos is. Bijna zeven op de tien nieuwe Belgische werklozen met een RVA-uitkering komt uit Vlaanderen.

Aantal langdurig werklozen daalt

Opmerkelijk: het aantal langdurig werklozen met een uitkering daalt in België. Net iets meer dan 195.000 Belgen zijn al minstens twee jaar werkloos. Dat is een daling op jaarbasis (min 2.360). Die daling is volledig te danken aan het Waals gewest (min 4.028 personen). Het aantal Vlaamse werkzoekenden met minstens twee jaar een uitkering zat met 1.396 personen in de lift, tot 57.889 personen.De cijfers bevestigen dat vooral de Vlaamse man het moeilijk heeft om zijn job te behouden. De werkloosheid stijgt sneller bij mannen omdat zij vaker dan vrouwen werkzaam zijn in industrieën waar zwaar gesaneerd wordt. De meeste van die industriebedrijven zijn gevestigd in Vlaanderen. Vooral de werkzoekenden onder 25 jaar hebben het niet onder de markt. Hun aantal zwol in Vlaanderen aan met 6.060 in een jaar, tot 23.895 personen. Dat is een stijging met 34 procent. De jongerenwerkloosheid stijgt beduidend minder sterk in Brussel en Wallonië.Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De werkloosheid mag dan op jaarbasis nog fors stijgen, in vergelijking met de zomermaanden is er sprake van een stabilisering en zelfs lichte daling. Het aantal Belgische werklozen daalde tussen september en oktober met 6.832 personen. De Vlaamse werkloosheid daalde in dezelfde periode met 3.675 personen.Een definitieve trendbreuk lijkt nog niet meteen in de maak. De voorbije weken rolde er een nieuwe ontslagengolf over Vlaanderen, met massaal banenverlies bij onder meer DHL en Janssen Pharmaceutica. Als Opel Antwerpen de gevreesde sluiting niet kan afwenden, staan er in een klap 2.600 jobs op de tocht.Vlaams minister-president Kris Peeters houdt, op basis van andere cijfers, rekening met een stijging van de werkloosheid met 43 procent tussen 2008 en 2010. Pas in 2011 zou de aangroei van het aantal werklozen stilvallen.