Fraudejager zelf gedupeerd in zaak-Corsan

© ddle

Niemand is immuun voor oplichting of bedrog, schreef topadvocaat Geert Lenssens vorig jaar in het boek ‘Belogen en Bedrogen’. Hij is nu zelf een van de gedupeerden in de zaak rond de Antwerpse filmproducent Corsan. “Zo zie je maar”, constateert hij nuchter. Als goede advocaat wijst hij meteen ook op de verantwoordelijkheid van de overheid in de affaire.

dirk hendrikx

Geert Lenssens, advocaat met Antwerpse roots met kantoor in Brussel, heeft al vele honderden gedupeerden vertegenwoordigd in grote financiële zaken: van klanten van Lernout & Hauspie, Fortis of Dexia tot slachtoffers van kleinere financiële spelers. Voor een paar honderd klanten van het failliete Fortis heeft hij in juni nog een schikking kunnen afdwingen voor een Nederlandse rechtbank.

In de loop van zijn carrière raakte hij gefascineerd door de vele vormen van oplichting die mensen dagelijks meemaken, van valse mails van banken tot fictieve datingbureaus, piramidesystemen en financiële makelaars die veel te grote risico’s nemen. Hij schreef er een boek over dat de ondertitel kreeg: ‘Oplichten en opgelicht worden, dagelijkse kost’.

Het was profetisch. “Ik heb twee investeringen gedaan in films bij Corsan”, zegt hij. “Op aanraden van mijn boekhouder, vanwege het mooie fiscale voordeel dat je dan krijgt via de tax shelter. Voor de tweede investering, een fors bedrag met vier nullen, kreeg ik nog geen fiscaal attest van de belastingdienst.”

Nieuwe faillissementen

“Ik hoor dat de fiscus anderen daarvoor belast met terugwerkende kracht, in plaats van dat je 150 procent van het bedrag kunt aftrekken. Dat zou een klap zijn. Maar het kan nog erger. Er zijn er velen die hun kapitaal nog moeten terugkrijgen van Corsan, of die rekenden op de opbrengsten van de films. Dat geld zijn ze ook kwijt. Dit kan tot faillissementen leiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen