Direct naar artikelinhoud

Te koop: 'Humo'

Als Telenet aandeelhouder van De Vijver Media wordt, zal die vijver het zonder Humo moeten doen. Het kabelbedrijf ziet geen synergiemogelijkheden met het weekblad en zet het in de etalage.

Dat tijdens de onderhandelingen tussen De Vijver Media en Telenet ook over de toekomst van Humo gepraat werd, was al langer duidelijk. Logisch ook: het blad vormt, ondanks de dalende oplage, nog steeds een belangrijk en winstgevend onderdeel van De Vijver Media.

Verschillende scenario's passeerden daarbij de revue. Het blad kon gewoon onderdeel blijven van De Vijver Media. Telenet, dat geen kaas heeft gegeten van de printindustrie, zou de operationele leiding dan overlaten aan de andere aandeelhouders. Een verhuizing naar Corelio kwam op tafel. Dat uitgeversbedrijf zou het blad dan bijvoorbeeld kunnen koppelen aan een van zijn krantentitels. Zeker met De Standaard is er synergie mogelijk.

Een laatste piste is een terugkeer naar Sanoma, de vroegere eigenaar van het blad. Een optie die volgens de krant De Standaard de duidelijke voorkeur van de onderhandelaars geniet. Sanoma-CEO Hans Cools wilde of kon dat bericht gisteren niet bevestigen. "Zolang er niets getekend is, is er geen akkoord. Ik kan op dit moment niets over de toekomst van Humo zeggen."

Als Humo naar de Finse magazine-uitgever verhuist, dan komt het blad meteen in de etalage te staan. Sanoma beschouwt België niet langer als kernland en zette eind vorig jaar al zijn Belgische activiteiten te koop. In dat opzicht is de terugkeer van Humo een goede zaak voor Sanoma. Een blad dat volgens de laatste CIM-cijfers nog steeds 127.314 exemplaren verkoopt en bovendien een uitgesproken lezerspubliek bereikt, kan bij heel wat mediabedrijven op interesse rekenen. Met Humo erbij ziet de tijdschriftenportefeuille van Sanoma er meteen een stuk aantrekkelijker uit.

Grote vis

Waar Humo in dat laatste scenario uiteindelijk belandt, is koffiedik kijken. Uitgevers als De Persgroep en Roularta lieten de voorbije weken al weten dat ze het dossier-Sanoma bestuderen. Ook enkele kleinere spelers toonden interesse voor een aantal titels uit de Sanoma-stal. Maar voor hen zal een grote vis als Humo waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn.

Hoofdredacteur Danny Ilegems wil niet op de zaken vooruitlopen. "Het lot van Humo ligt nu in handen van de mensen die met de knikkers spelen. Het zou niet de eerste keer zijn dat tijdens de laatste fase van zo'n onderhandelingsproces plotseling de aap uit de mouw komt. Ik wacht liever om te zien hoe die er uit ziet voor ik verkondig wat ik er van vind."