Direct naar artikelinhoud

Google schrapt 4.000 banen bij dochter Motorola

Google zet het mes in Motorola, de fabrikant van mobiele telefoons die het vorig jaar overnam voor 12,5 miljard dollar. Het internetbedrijf schrapt er 4.000 van de bijna 20.000 arbeidsplaatsen.

Dat stelde de kersverse topman van Motorola Dennis Woodside in een interview met de New York Times. Het personeel van Motorola werd zondag ingelicht over de plannen. Eerder waren er geruchten dat Google 5.700 banen zou schrappen bij de toestelfabrikant. Van de vierduizend banen zal een derde geschrapt worden op de Amerikaanse thuismarkt. De rest van de ontslagen zal vallen in markten waar Motorola het slechtst presteert, onder meer India en Azië.

De van Google overgekomen Woodside maakte tevens bekend dat Motorola veel minder types telefoons gaat maken. Vorig jaar werden nog 27 nieuwe modellen gelanceerd, komende jaren zullen dat er hooguit enkele zijn. De nadruk komt te liggen op smartphones, vooral het aantal eenvoudigere modellen zal worden teruggedrongen.

Niet alle marktvolgers zijn overtuigd van de plannen van Motorola. Analist Charlie Kindel zei in de Amerikaanse krant. "90 procent van de winst in de smartphonemarkt gaat naar Apple en Samsung. Alle andere partijen, van Motorola en RIM tot LG en Nokia, moeten de overige 10 procent verdelen. En er is geen reden aan te nemen dat dat binnenkort gaat veranderen."