Direct naar artikelinhoud

Vande Lanotte redt Di Rupo

Een belangenconflict ingeroepen door de Vlaamse regering heeft de regering- Di Rupo gered. Het was vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) die met de kunstgreep op de proppen kwam. De rel rond de vluchten boven Brussel is tot na de verkiezingen van de baan.

Een open oorlog binnen de federale regering is nipt vermeden. De aanleiding waren de nieuwe vluchtroutes voor de luchthaven van Zaventem die staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) begin deze week voorstelde. De Vlaamse noordrand zou meer vluchten over zijn dak krijgen.

Gisterochtend lagen de regeringspartijen op ramkoers. Terwijl Wathelet volhield dat zijn plan vandaag in voege zou treden, voerden de Vlaamse partijen de druk op. Intussen schoten cdH-vicepremier Joëlle Milquet en haar PS-collega Laurette Onkelinx verwijten naar elkaar op Facebook. "Toon toch eens moed en steun het plan-Wathelet", schreef Milquet. "Ik wil geen vliegtuigramp op mijn geweten", vuurde Onkelinx terug.

Het was vicepremier Johan Vande Lanotte die de situatie ontzenuwde. De socialist, ook professor grondwettelijk recht aan de UGent, vroeg de Vlaamse regering om een belangenconflict in te roepen.

Noodgreep

Deze communautaire noodgreep kan een van de taalgroepen aanwenden als ze vinden dat hun belangen zijn geschonden. Eenmaal ingeroepen wordt de beslissing voor zestig dagen opgeschort. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ging onmiddellijk op de oproep in en zo verdwijnt het plan-Wathelet in de koelkast tot na de verkiezingen.

Met onmiddellijke ingang ontmijnt Vande Lanotte zo het hele situatie. "Het was de enige uitweg die ik zag", zegt hij zelf. "Het dossier komt nu op tafel bij de regeringsonderhandelingen. Dan kan er op een serene manier over gepraat worden met een perspectief. In tegenstelling tot nu, in volle campagne."

Het is niet de eerste keer dat de socialist zich opwerpt als 'redder van de regering', al zal hij daarbij zelden of nooit een schoonheidsprijs winnen. Denk maar aan de benoeming van de nieuwe spoorbaas en hoe hij verschillende begrotingsonderhandelingen in de juiste plooi deed vallen. "Ik? Een schaduwpremier", zei hij daarover eerder al. "Ik ben gewoon vicepremier en een redelijke mens." >>4-5