Direct naar artikelinhoud

Blauwe zone krijgt voortaan lik blauwe verf

Blauwe zones, waar je met een schijf moet parkeren, kleuren straks wellicht effectief blauw. Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet laat een verkeersregel in die zin onderzoeken, deels op vraag van automobilistenvereniging Touring.

"In vele gemeenten zijn de blauwe zones momenteel slecht aangeduid", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. "Bestuurders gaan ongewild in de fout en moeten zo tientallen euro's boetes betalen."

Touring krijgt nu al jaarlijks ruim 1.500 klachten over parkeren. Meer dan 400 daarvan gaan over blauwe zones.

"Dat aantal blijft maar stijgen en wij zijn niet eens de officiële ombudsdienst", zegt Smagghe. "Vele steden en gemeenten duiden hun blauwe parkeerzones niet aan het begin van elke straat aan, maar alleen aan het begin van de zone. Vele automobilisten beseffen daardoor niet altijd dat ze zich enkele straten verder nog steeds in een blauwe zone bevinden. Gevolg is een dikke boete. De gemeente beslist daar autonoom over. Er geldt maar één regel: het bedrag moet in verhouding staan tot de 'geleverde dienst'. Met andere woorden: de prijs van een parkeerplaats. En die plaatsen zijn bijzonder duur, zo blijkt. Bestuurders krijgen retributies in de bus van gemakkelijk 60 tot 100 euro. Onredelijk hoog."

Nochtans kan alles eenvoudig verholpen worden, meent Touring. "Maar we krijgen soms de indruk dat steden en gemeenten niet staan te springen om in te grijpen. Een zichtbare en verstaanbare signalisatie zorgt immers voor minder overtredingen. Dat is slecht nieuws voor de schatkist."

Op voorstel van onder meer Touring laat staatssecretaris Wathelet nu een aanpassing in het verkeersreglement onderzoeken. Dat is bindend. Specialisten denken inmiddels aan herhalingsborden, blauwe banden op verkeers- en verlichtingspalen, blauwe boordstenen en parkeerplaatsen afbakenen met blauwe lijnen. Nog een mogelijkheid is om pictogrammen in het wegdek aan te brengen. "Maar dat is duurder en arbeidsintensiever", aldus nog Smagghe. "Het volstaat om in het verkeersreglement een artikel op te nemen dat zegt dat je blauwe zones ook met een blauwe kleur moet aanduiden. De lokale besturen zouden dan enkele jaren de tijd krijgen om alles aan te passen. Als je dat gewoon opneemt in het onderhoudsprogramma, kan van een meerkost geen sprake zijn. Met een beetje goede wil en een likje verf, voorkom je dus een pak ergernis."

Met een parkeerschijf kun je tot maximaal twee uur parkeren, tenzij een bord anders aangeeft.

400 klachten

krijgt Touring jaarlijks over blauwe zones, waar een parkeerschijf verplicht is. Die zijn vaak niet goed aangeduid