Direct naar artikelinhoud

'Verzet lijkt georkestreerd door PS'

"Deze begroting zal de Vlamingen pijn doen en niet de kiezers van Di Rupo." Bitter en bikkelhard is N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Ik sta klaar om de boel op te kuisen."

Heet van de tong

Is dit 'de belangrijkste oefening' sinds de Tweede Wereldoorlog om ons sociaal model in stand te houden, zoals Di Rupo het omschreef?

"(droog) De man heeft altijd een zekere zin voor dramatiek gehad. Ik zie die belangrijke hervormingen in elk geval niet. Niet in de begroting, en al zeker niet in de sociaaleconomische maatregelen. Voor de arbeidsmarkt, de pensioenen en de beperking van de uitgaven in de publieke sector gebeurt er veel te weinig."

U rekent voor dat 70 procent van de rekening door de Vlamingen betaald zal worden. Waar haalt u dat cijfer?

"Herman De Croo heeft het over 80 procent, maar daar overdrijft hij in zijn flamingantisme. Wij komen aan twee derde belastingen, een derde besparingen. Die belastingen zullen vooral Vlamingen betalen. Eén voorbeeld: in Wallonië rijdt maar 15 procent van alle bedrijfswagens."

Nochtans hebben de vakbonden hun acties al aangekondigd.

"Dat vakbondsverzet komt Di Rupo zo mooi uit dat je bijna zou gaan vermoeden dat het georkestreerd is. Ik begrijp echt niet waar die vakbonden problemen mee hebben. Ze kunnen toch niet eisen dat je in dit land zonder één dag te werken een wachtuitkering krijgt?"

Zal dit akkoord de financiële markten kalmeren?

"De meeste experts voorspellen nu al dat dat niet zo zal zijn. Dit zal de explosie van de rente niet doorbreken. Dit is niet meer dan een rotte kers op een rotte taart."

In De zevende dag leek het wel alsof u voor verkiezingen pleitte. Is dat niet het allergevaarlijkste voor de financiële en economische situatie van België?

"Het enige wat ik duidelijk wou maken, is dat ik sceptisch ben over de cohesie in de ploeg van Di Rupo. Als de PS verklaart dat er 400 miljoen besparingen komen en 5 miljard belastingen, dan kan Open Vld toch niet gelukkig zijn? Dit wordt echt geen gezellige ploeg. Komt daarbij dat deze begroting niet sluitend is. De parameters zijn niet realistisch. Binnen de kortste keren zullen ze weer moeten samen zitten om de gaten dicht te rijden. Die gaten zullen alleen maar groter worden en zullen ze met ettelijke miljarden moeten dempen. Dan zal de vraag komen om de boel op te kuisen. En daar wil ik gerust aan meewerken."