Direct naar artikelinhoud

WK-droom Benteke ligt aan diggelen

Een onschuldige trap op een bal sloeg Christian Benteke's WK-droom donderdag aan diggelen. De spits van Aston Villa staat minstens zes maanden aan de kant met een scheur in de achillespees.

Benteke wist meteen hoe erg het was. Op de ochtendtraining bij zijn Engelse club, Aston Villa, omspeelde hij eerst de doelman - er was geen medespeler in de buurt - en toen hij de bal in doel wilde deponeren, voelde hij plots een knak in zijn linkersteunbeen. Alsof iemand hard achteraan op zijn voet had getackled - naar verluidt hoorden zelfs ploegmaats die op de middenlijn stonden het vreselijke geluid. Benteke wist meteen dat het ernstig was.

Tegen de clubdokter sprak hij de vrees uit dat zijn achillespees gescheurd was. Meteen nadat hij van het trainingsveld was gedragen en voor ze hem naar het ziekenhuis in Birmingham voerden voor verder onderzoek, bracht hij zijn omgeving en ook bondscoach Marc Wilmots op de hoogte. Kalm, maar niet aangeslagen. "Ik ben ernstig geblesseerd", klonk het droog. Zijn zaakwaarnemer Kismet Eris nam meteen de eerste vlucht richting Birmingham om zijn cliënt bij te staan. Omstreeks 18u, na verscheidene onderzoeken, kreeg Benteke te horen wat hij eigenlijk al wist: een scheur in de achillespees, minstens zes maanden aan de kant - in een worst-case scenario zelfs acht -, geen lucratieve transfer deze zomer en een streep door het WK in Brazilië, waar hij zo naar uitkeek. De droom was over.

Toch verteerde Benteke de klap naar verluidt op zijn manier. Realistisch, ingetogen, zonder veel pathos. De donkere aanvaller is geen man van grote emoties en weet dat huilen hem niet vooruit helpt. Die blessure was voor de diepgelovige Benteke een speling van het lot: alleen God weet waarom. De vele steunbetuigingen op Twitter, onder andere van ploegmaats en van Match of the Day-gezicht Gary Lineker, staken hem een hart onder de riem, maar gisterenavond zette hij het vizier alweer richting revalidatie. Maandag gaat hij normaal gezien onder het mes - over waar die operatie plaatsvindt wordt vandaag overlegd. Ten vroegste in september wil Benteke weer op het veld staan. Zijn eerste grote blessure wordt voor hem een test. Hij wil sterker terugkomen dan ooit en snel weer zijn oude niveau terugvinden. Dat van zijn eerste jaar in de Premier League.

Vorig seizoen kwam hij met een knal Engeland binnen. De onbekende spits, voor 10 miljoen euro overgekomen van Racing Genk, scoorde aan de lopende band en klokte zijn eerste jaar af met 19 goals. Clubs stonden voor hem in de rij. Een toptransfer naar Tottenham leek in de maak. Benteke diende zelfs een transferverzoek in, maar toen Aston Villa niet bleek te willen zwichten voor het bod op zijn sterkhouder, keerde hij op zijn stappen terug. De club beloonde hem uiteindelijk met een loonsverdubbeling. Dit seizoen verging het Benteke, na een goeie start, heel wat minder. Kleine pijntjes, eerst aan de heupbuigers, later aan de knie, haalden hem uit zijn ritme. Pas in januari begon hij opnieuw te scoren, hij eindigt het seizoen met 10 stuks achter zijn naam.

Sterkhouder

Aston Villa had de blessure van Benteke liever nog wat langer stilgehouden tot de cruciale wedstrijd tegen Fulham, zaterdag. Op de persconferentie repte Paul Lambert, ook toen hem expliciete vragen over blessures en Benteke werden gesteld, er met geen woord over. Hij zei zelfs dat hij dit weekend gewoon aan de aftrap zou staan. Daarom ook dat Lambert gisterenavond boos keek richting Belgische voetbalbond, die voor hem aan de basis van het lek lag. Pas in de loop van de avond, na de laatste onderzoeken, bevestigde de club dat zijn sterkhouder maanden aan de kant staat.