Direct naar artikelinhoud

Waar is dat feestje? In New York is dat feestje

Op sociaalnetwerksites loopt het storm voor de Big Belgium Party, volgende week zaterdag in de Belgische brasserie Vol de Nuit in New York. "We vieren de komst van de nieuwe regering, en er kan eigenlijk nu al geen volk meer bij", zegt Peter Vanham, een student journalistiek uit Lier. Hij woont samen met onder meer Guillaume Kroll, zoon van de Franstalige cartoonist Pierre Kroll, in een studentenhome waar alle Belgen na 450 dagen formatie dezelfde ergernis delen.

"Telkens als iemand in New York ontdekt dat je Belg bent, begint het", zegt Vanham. "Hebben jullie al een regering? Ben je van noord of van zuid? Is je land nu al gesplitst? Op de duur ben je dat zo geweldig beu. Het idee achter het feestje is Belgen te laten zien zoals ze echt zijn. Een volk van lekker eten, veel cafés en joviale mensen. En we hébben nu een regering, dus dat kan nu maar beter onder de aandacht worden gebracht. We zijn het dan ook met een grote Belgische vlag gaan aankondigen op Times Square."

Het initiële idee is inmiddels een beetje ondergesneeuwd door sponsors. Blijkens BelCham, de website van de Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel, staan ze in de rij om zich met het feest te mogen associëren. Chocoladeproducent Galler, brouwerij John Martin (Gordon's en Timmermans Kriek) en ook Duvel zijn op de kar gesprongen.

"Het loopt helemaal uit de hand", kan Vanham beamen. "Er komt een schip met een ton chocolade aan, om die avond uit te delen. We mikten eerst op 150 mensen, het zijn er inmiddels honderden. Hoe we die allemaal in die brasserie krijgen, moeten we nog onderzoeken." (DDC)