Direct naar artikelinhoud

Marokko wil abortuswet versoepelen

De nieuwe, door islamisten geleide regering van Marokko gaat de abortuswetgeving versoepelen. Abortus zal worden toegestaan in geval van verkrachting en incest. Nu is vruchtafdrijving alleen toegestaan als de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder in gevaar is.

Minister van Informatie Mustapha Khalifi heeft berichten in de Marokkaanse media over het voornemen van de regering bevestigd. Volgens hem wil premier Abdelilah Benkirane, tevens leider van de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Vooruitgang (PJD), de plannen uitvoeren die de vorige regering afgelopen najaar bekendmaakte.

De maatregel is vooral bedoeld om het enorme aantal illegale, onveilige abortussen te doen verminderen. In het publiek debat in Marokko is dat een belangrijk onderwerp. Veel vrouwen overlijden na de ingreep. "We moeten deze kwestie aanpakken. We kunnen het niet langer negeren", zei Khalifi.

Volgens een onderzoek uit 2008 worden dagelijks in Marokko circa 600 illegale abortussen gepleegd, deels door artsen. Vorige week kwam de bekende gynaecoloog Chafik Chraibi, hoogleraar aan de universiteit van Rabat, met een hogere schatting. "Waarschijnlijk ligt het dichter bij de 900, als je de niet-medische abortussen meetelt die bij mensen thuis worden gepleegd."

Abortus is in het conservatieve Marokko omstreden. Er zijn ook tegenstanders van liberalisering, deels in religieuze kring, hoewel de Koran abortus niet verbiedt. Volgens de huidige wet moet de echtgenoot instemmen met de ingreep. Abortus voor ongehuwde vrouwen is en blijft verboden.