Direct naar artikelinhoud

Echtpaar Fillon dieper in de misère

Penelope Clarke, de vrouw van de Franse presidentskandidaat François Fillon, werkte vier jaar lang voor haar man toen hij parlementslid was, en werd daarvoor ruim betaald. In een video-opname uit 2007, die gisteren onthuld werd, ontkende Penelope echter dat ze voor hem aan de slag was.

Is Fillons capitulatie een kwestie van dagen of van uren? Miljoenen Fransen stemden gisteravond af op het France2-magazine Envoyé Spécial, waar onderzoeksjournaliste Elise Lucet nieuw bezwarend materiaal aandroeg.

Na de onthulling door het satirische blad Le Canard Enchaîné dat Penelope Fillon in totaal bijna 900.000 euro bruto incasseerde voor parlementair werk dat geen sporen naliet, woensdag, opende Lucet haar salvo met een even hilarisch als ontluisterend verslag van Fillons erg amateuristische communicatie - en de ontgoocheling daarover bij zijn achterban.

Meteen daarna gaf Lucet de rushes (ruwe opnames) vrij van een video-opname uit 2007. Op de beelden, gefilmd toen Fillon net premier geworden was onder Nicolas Sarkozy, zegt Penelope - een Britse, geboren Clarke - dat ze "nooit de assistente van (haar) man" geweest is en dat ze "zelfs zijn communicatie" niet verzorgd heeft.

Die woorden zijn in flagrante tegenspraak met wat de opgejaagde Fillon, presidentskandidaat voor Les Républicains en trots op zijn onkreukbaarheid, de voorbije dagen zelf beweerd had: dat 'Penny' wel degelijk voor hem en zijn plaatsvervanger in de Assemblée in touw geweest was. En dat haar loon het resultaat van probate arbeid was geweest, niet van een fictieve baan op kosten van de overheid.

De opname, in het Engels, werd destijds gemaakt door de Britse krant The Sunday Telegraph. Die had Penelope Fillon gestrikt voor een interview dat in de uitgeschreven versie nog altijd online staat, maar waarin weinig informatie te sprokkelen valt.

Niet langer aanklikbaar blijkt echter het begeleidende filmpje. Lucets medewerker Pierre Monégier vond de freelancefotograaf terug die het destijds gemaakt had. Helaas, ook het filmpje in kwestie bevatte niets dat op een tegenstrijdigheid leek.

Pas toen Monégier de fragmenten zag die tien jaar geleden niet gebruikt werden, had hij beet. "Ik ben nooit de assistente van mijn man geweest", verzekert Penelope Fillon daar na 25 minuten, "noch wat dan ook in dat genre."

Liever tuinieren

Alleen: dat is een fabel. Tussen 1998 en 2002 was Penelope parlementair medewerkster van haar man en streek ze daarvoor een fiks salaris op. Dat The Sunday Telegraph toen niets met de uitspraak deed en ze ook niet checkte, had alles te maken met de aard van het portret: dat van een moeder die zich ver van het Parijse gekrakeel hield en liever tuinierde.

Het aan Penelope en François Fillon gewijde item nam een halfuur in beslag, gisteravond. Lucet gaf aan dat ze niet over een nacht ijs gegaan was: om zeker te zijn dat Penelope zei wat ze zei werden zeven vertalers op het fragment losgelaten.

Zelf velt Envoyé Spécial geen oordeel over de bewuste citaten. "Dit zijn de feiten, we vertellen hoe we te werk gegaan zijn", aldus hoofdredacteur Jean-Pierre Canet op radio France Inter. "Het komt ons niet toe om te bepalen of François Fillon campagne kan blijven voeren, dat is een vraag voor zijn politieke formatie. De informatie is publiek, iedereen moet voor zichzelf oordelen. Maar wij doen ons werk als journalist."

In het vooronderzoek naar mogelijke malversaties raakte gisteren bekend dat ook twee kinderen van de kandidaat, Charles en Marie, zullen worden ondervraagd. Zij kregen royale vergoedingen voor juridisch werk dat evenmin in duidelijke omstandigheden is geleverd. Gisteravond probeerde Fillon zijn troepen nog te mobiliseren in de Franse Ardennen, veel animo was er al niet meer. Over de hele zaak repte Fillon overigens met geen woord.