Direct naar artikelinhoud

Terreuralarm: Nederland extra waakzaam op treinen naar Brussel

De Nederlandse politie is extra waakzaam op treinen die naar België sporen. Dat zegt Dick Schoof, de Nederlandse nationale coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Aanleiding is de verhoogde terreurdreiging waar de VS voor waarschuwt. 'De dreiging richt zich niet tegen Nederland.'

Geen enkele officiële instantie wil hebben gezegd wat de concrete Amerikaanse informatie was die het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) deed beslissen om het terreurniveau in ons land rond stations en luchthavens op te trekken van niveau twee naar drie - het op één na hoogste niveau.

Alain Winants van de Staatsveiligheid noemt het evident dat er een aanleiding was om maatregelen te nemen. Volgens hem is het verhoogde terreuralarm wel degelijk gebaseerd op een dreiging. "Ik ga niet in detail treden, maar van zodra er maatregelen worden genomen in geval van een verhoogde dreiging die het OCAD signaleert, lijkt het mij evident dat er daar aanleiding toe was."

'Iets was onderweg'

Winants voegde daar gisteren aan toe dat de Staatsveiligheid de informatie bezorgde aan het OCAD. Volgens onze informatie namen de Amerikanen dit weekend ook rechtstreeks contact op met het OCAD. Bronnen daar zeggen dat uit die informatie wel degelijk bleek dat er "iets op weg was naar onder andere ons land." Dat zou verklaren waarom de politie vooral in en rond Belgische en Franse hogesnelheidstreinen opvallend aanwezig is.

Naast het verhoogde veiligheidsniveau in enkele Belgische treinstations is er op vraag van de Amerikanen ook nog zeker tot en met vandaag een niveau drie van kracht voor alle passagiers die van België naar Amerika vliegen. Dat laatste geldt ook bij onze noorderburen. Dick Schoof, de Nederlandse nationale coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, verklaarde gisteren dat Nederland daarnaast op Belgisch verzoek alle treinen vanuit Nederland naar België extra in de gaten houdt. "We hebben de afgelopen dagen intensief contact gehad met de VS en met Europese landen. Daaruit is gebleken dat de dreiging zich niet op Nederland richt."

Edmond Messchaert, woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie, verduidelijkte daarop dat er op de treinen naar België geen extra manschappen worden ingezet. "Onze normale politiepatrouilles houden een extra oogje in het zeil rond de treinen naar België. Ze zijn gewaarschuwd dat ze nog alerter moeten zijn dan anders", aldus Messchaert.

André Vandoren, topman van het OCAD, weigerde gisteren elk commentaar. Het OCAD evalueert de situatie continu en zal bijsturen indien nodig.