Direct naar artikelinhoud

Illegale handel in dieren floreert in Europa

La Flèche l Begin deze week stalen dieven vijf aapjes van een bedreigde soort uit de dierentuin van het Franse La Flèche. Dat is allesbehalve een alleenstaand geval. De handel in exotische en zelfs bedreigde diersoorten is big business in de Europese onderwereld.

Van flamingo's over reptielen tot schattige aapjes: het is slechts een kwestie van vraag en aanbod. Niet zelden gaat het om rooftochten op bestelling, waarna de dieren terechtkomen in een privéverzameling of in de siertuinen van een hotel.

De apen uit de dierentuin van La Flèche, op 40 kilometer ten zuiden van Le Mans, zouden ontvoerd zijn door iemand die ze kende. "Deze soorten laten zich niet zo makkelijk vangen. De dieven moeten zeker gespecialiseerd materiaal hebben gehad", zegt een woordvoerder van de gendarmerie. Het gaat om twee marmosetapen, twee doodshoofdaapjes en een klauwaapje. Elk van hen valt onder het Verdrag van Washington uit 1973, dat de handel in bedreigde diersoorten aan banden legt.

De prijzen op de zwarte markt variëren naargelang de diersoort. Voor een koppel eekhoornaapjes betalen geïnteresseerden tussen 1.000 en 2.000 euro. Papegaaien brengen al wat meer op. Je hebt er wel die voor een goede 100 euro de toonbank passeren, maar de Macaosoort brengt tot 3.000 euro op.

"Mensen willen die beesten gewoon als gimmick voor in hun tuin. Ze kijken er dikwijls amper naar om. Soms stoppen ze gestolen apen in een vogelkooi om in hun woonkamer tentoon te stellen", weet Jamie Craig van het Cotswold Wildlife Park and Gardens. "Ik twijfel er niet aan dat er een ondergrondse markt is voor zeldzame dieren."

Sedert de invoering van de zogeheten positieflijst voor zoogdieren in 2001 is het voor Belgische instanties eenvoudiger geworden om verboden dieren op te sporen. Die lijst bepaalt zwart op wit welke dieren je als huisdier mag houden en welke niet, waaronder primaten. Toch glippen er nu en dan door de mazen van het net.

Bij de Zoo van Antwerpen kunnen ze ervan meespreken. Zoogdierencurator Sander Hofman moet zich jaarlijks over een drietal binnengebrachte aapjes ontfermen. "Dat zijn dan nog enkel de dieren die de douane in beslag neemt, omdat de papieren niet kloppen. Dikwijls gaat het om Marokkaanse berberaapjes, die toeristen bij hun bezoek aan familie in Marokko meebrengen. Bij hun terugreis worden ze in beslag genomen door de Europese douanediensten, maar sommigen raken er toch mee tot hier."

"En dan hebben we het nog niet gehad over de handel in reptielen en amfibieën. Of vogels: die zijn pas moeilijk te traceren. Van veel soorten valt het onmogelijk te bepalen of ze al dan niet door privékwekers worden verhandeld. Het gaat dan ook nog eens om erg esthetische dieren, wat hen nog meer begeerd maakt", zegt Hofman. (NV)

n Het marmosetaapje, een bedreigde diersoort, is begeerd op de zwarte markt.