Direct naar artikelinhoud

'Pistorius moet betalen voor wat hij deed'

De vader van Reeva Steenkamp, die door Oscar Pistorius is doodgeschoten, heeft een emotionele getuigenis afgelegd. Hij denkt voortdurend aan de angst en de pijn die ze heeft moeten doorstaan.

Barry Steenkamp verklaarde voor de rechtbank in Pretoria dat hij soms insulinenaalden in zijn armen en buik plofte "om dezelfde pijn als Reeva te voelen". Pistorius' veroordeling voor doodslag werd ongedaan gemaakt nadat de gewezen paralympiër in beroep schuldig werd bevonden aan moord. Rechter Thokozile Masipa wil nu de strafmaat van vijf jaar herzien, die de atleet kreeg voor 'dood door schuld'.

Steenkamp, die op het eerste proces tegen Pistorius niet had getuigd omwille van gezondheidsproblemen, verscheen gisteren voor het eerst in de rechtbank, op de tweede dag van het nieuwe proces over de strafmaat. Hij verklaarde dat hij soms met zijn vuisten op de muur slaat en nauwelijks kan slapen. De dood van Reeva heeft hem een beroerte en hartritmestoornissen bezorgd.

Ook hebben ze geldzorgen, nu ze niet langer financieel worden gesteund door Reeva, die als bekend fotomodel aan het werk was. "Oscar moet betalen voor wat hij gedaan heeft", verklaarde hij. Sinds de dood van zijn dochter is het leven van de familie fundamenteel veranderd.