Direct naar artikelinhoud

Als topfavoriet naar Ronde van Vlaanderen

Dank aan Terpstra. Dank aan de jonge Soren Kragh Andersen. Dank aan Sagan. Dank aan Jens Keukeleire. Dank aan zichzelf natuurlijk. Nog maar een keer won Greg Van Avermaet de koers. Na de Omloop en de E3 Harelbeke was gisteren Gent-Wevelgem aan de beurt. Om Van Avermaet te parafraseren: zo lang heeft hij geprobeerd om die koersen te winnen, en nu lukt het allemaal in één seizoen.

Greg Van Avermaet is top. Dat niet hij, maar Peter Sagan de grote favoriet is voor de Ronde van Vlaanderen, dat moet hij na de E3 Harelbeke en na Gent-Wevelgem niemand meer willen wijsmaken. Van Avermaet bespaarde zich de moeite.

Er zat natuurlijk een raar kantje aan zijn overwinning in Gent-Wevelgem. Peter Sagan kreeg het op de heupen van de passieve houding van Terpstra en Andersen, de wereldkampioen stopte met koersen, en plots waren Van Avermaet en Jens Keukeleire weg. Het was niet dat ze niet meer moesten rijden voor de overwinning, het tegendeel was waar. Maar zoals Van Avermaet zei: liever met Keukeleire naar de streep dan in een groep van vijf met Peter Sagan erbij.

Alleskunner

Van Avermaet klopte Keukeleire in de sprint. Keukeleire is geen veelwinnaar, maar hij is een sprinter. Vorig jaar won hij de twaalfde rit in de Ronde van Spanje, hij versloeg 41 renners in de sprint.

Maar niet deze Greg Van Avermaet. Die kan tegenwoordig alles. Tot hij het zelf niet meer gelooft. "Dit is voor mij een droom. Hadden ze mij zondagmorgen verteld dat ik Gent-Wevelgem zou winnen, dan had ik gedacht: hier klopt iets niet. Ik moest mezelf op de kop tikken om zeker te zijn dat het wel waar was."

Wat gaat dat zondag dan zijn, wanneer hij de Ronde van Vlaanderen wint? Zo ver is het natuurlijk nog niet. Maar Van Avermaet komt wel akelig dichtbij. Als atleet heeft hij zich nooit sterker gevoeld. Zie zijn aanval op de Kemmelberg, waar alleen Peter Sagan en iets later John Degenkolb een antwoord op hadden. Van Avermaet: "Op de Kemmelberg stak ik er toch bovenuit, ja. Ik kom ook altijd iets frisser in de finale. Ik maak de juiste keuzes, en het zit me allemaal ook wel mee."

Zelfvertrouwen of zelfoverschatting

Het zelfvertrouwen kan ook niet beter. "Iedereen wil een voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen zoals ik die heb gehad. Dit zijn zulke moeilijke koersen, zo moeilijk te winnen. Nu lukt alles. En mijn beste koers moet nog komen. De Ronde van Vlaanderen, dat is de koers waar ik vroeger het makkelijkst uitslagen reed. Ik start met heel veel vertrouwen. Pech is nu het enige waar ik schrik moet van hebben."

Hoe dun is de lijn dan nog tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting. Of het onderschatten van de tegenstander? Van Avermaet wil nu vooral niet beginnen zweven. "Als je denkt dat je gewonnen bent, begin je te verliezen. Je moet altijd bescheiden blijven en altijd proberen om beter te doen."

Want zondag is het weer anders. Dan zal Peter Sagan niet de tijd nemen om Terpstra of Soren Kragh Andersen lesjes te leren. Dan wordt het de beste Peter Sagan tegen de beste Greg Van Avermaet. Degenkolb, Gilbert en, jawel, Terpstra, die verwacht Van Avermaet ook. "Maar als Sagan en ik de handen in elkaar slaan, dan gaan we ver komen", zegt Van Avermaet.

En maakt hij dan weer zijn typische zegegebaar? "Mijn neefje vraagt me nu altijd om een 'dab' (een soort Supermangebaar, MG) te doen. Ik zeg dat ik geen tijd heb om na te denken wanneer ik over de streep kom. Frustrerend vindt hij dat. Volgende keer misschien."