Direct naar artikelinhoud

Blind betaalt het gelag bij Nederland

Danny Blind is bondscoach af bij Oranje. Hij zat zondag heel de dag samen met bestuursleden van de KNVB om de afgang van Oranje in Bulgarije (2-0) te bespreken. Nederland dreigt na het EK van 2016 ook het WK van 2018 te missen.

Assistent Fred Grim zit dinsdag op de bank als interim-coach als Oranje in de ArenA tegen Italië oefent. De KNVB gaat de komende periode op zoek naar een nieuwe bondscoach.

"We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen", aldus commercieel directeur Jean Paul Decossaux.

"We waren op de goede weg. Bulgarije uit was naar mijn idee een incident", aldus de 55-jarige Blind zelf. "Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt."

Veel nieuwelingen

Robben en Sneijder namen het zaterdag nog op voor hun bondscoach. Blind kan er ook niets aan doen, zo zegden ze, dat hij zoveel nieuwe jongens moest oproepen. Dat heb je nu eenmaal als spelers uitvallen met blessures. Nu waren het Vincent Janssen (Tottenham) en Stefan de Vrij (Lazio) die moesten afhaken. Alleen maakte Blind niet meteen de beste keuze.

Hij verving De Vrij centraal in de verdediging door Matthijs de Ligt: pas 17 jaar, de jongste naoorlogse debutant bij Oranje. Hij stond nog maar twee keer in de basis bij Ajax. Toch meende Blind dat hij er klaar voor was. Inschattingsfoutje, want na twintig minuten had Spas Delev de verdediger al twee keer in zijn hemd gezet. Bij de rust haalde Blind hem naar de kant voor Wesley Hoedt. Nog een nieuwkomer, de zestiende al sinds Blind op 1 augustus 2015 overnam van Guus Hiddink.

Nederland ging met de billen bloot in Bulgarije, dat in de FIFA-ranking pas 71ste staat. Meteen komt de WK-kwalificatie voor Oranje in het gedrang. Nederland staat pas vierde in poule A. Frankrijk lijkt buiten hun bereik, terwijl Zweden ook al drie punten is uitgelopen. "Het lijkt erop dat we weer een kans op een groot toernooi vergooien," constateerde Sneijder.

Nederland was nog finalist op het WK van 2010 en derde in 2014 maar miste twee jaar later het EK. Nu dreigt ook 2018 verloren te gaan. Begrijpelijk dat Danny Blind het zaterdag in Sofia even niet meer zag zitten: "Ik ben hier verantwoordelijk voor. De nederlaag op zich, maar ook hoe die tot stand kwam. Dat trek ik me aan. Dan is het logisch dat je jezelf een spiegel voor gaat houden. Ik ga nadenken over mezelf, over mijn keuzes en hoe ik heb gefunctioneerd."