Direct naar artikelinhoud

Hou je jeans happy

LIefde is een werkwoord en dat geldt net zo goed voor je favoriete jeans. wij vroegen de experts van het Nederlandse jeanslabel Denham hoe je een jeansbroek jaren mooi houdt.

De beste manier van wassen? Niet wassen

"Zeker bij de aanschaf van raw jeans is het belangrijk om de eerste weken je jeans zo vaak mogelijk te dragen zonder te bezwijken voor de verleiding van de wasmachine. Zo krijgt je jeans een uniek patroon en 'afgedragen' effect.

"Idealiter wacht je zes maanden voor de eerste wasbeurt. Hangt er na een tijd toch een zuur luchtje, kun je je altijd nog beroepen op de kracht van condensatie. Simpel gezegd: uithangen, het best buiten in de frisse lucht waar de wind en koude hun werk kunnen doen. Nog een effectieve methode is om je jeans op te hangen in de badkamer, waar de dampen en zeepdeeltjes het denim reinigen.

"Als je geen vlekken hebt maar vooral bezorgd bent om mogelijke bacteriën, kun je hem een nachtje in de diepvries steken. Daar komen ongewenste micro-organismen niet levend uit.

"En voor een instant opfrissing bestaan er refresh sprays."

Toch écht vuil? Geef je jeans dan een badje

"Bij lokale vlekken spaar je beter de rest van je jeans en was je met de hand. Opgelet: gebruik enkel koud water (minder dan 30°C), anders riskeer je verkleuringen. Zeep is het best zo natuurlijk mogelijk, of een speciaal voor jeans bestemde denim soap.

"Verdient je jeans wel echt een wasbeurt, verwen hem dan met een badje. Voor je eraan begint, check je best wel of er geen restjes shampoo of andere chemische stoffen in je bad achterbleven. Maak de zakken van de jeans leeg, sluit alle knoppen en keer binnenstebuiten. Vervolgens vul je de badkuip met koud water, voeg je wat zachte zeep toe en laat je de jeans weken. Zorg ervoor dat de volledige jeans platligt en goed onder water blijft: leg er eventueel gewichtjes op. Wanneer de broek volledig doorweekt is, dompel je de jeans een paar keer onder. Haal de jeans eruit, laat het vuile water weglopen en hervul het bad met proper water. Ondertussen kun je de binnenkant van de stof zachtjes schrobben, maar wees voorzichtig en schrob enkel in de richting van de stof. Leg de jeans opnieuw in de kuip en spoel totdat hij proper is. Ten slotte haal je de jeans eruit, keer je hem in de juiste richting en laat verticaal aan de lucht drogen gedurende 48 uur."

Hou de wasmachine tot het allerlaatst

"Wanneer het echt moet, en zeker bij jeans die eerder van stretch-materiaal of washed denim gemaakt is, kun je ook opteren voor de wasmachine. Keer de jeans binnenstebuiten en was op 30°C, met slechts een klein scheutje milde zeep voor donkere kleuren. Laat drogen aan de lucht, want een droogtrommel is een nog veel grotere jeansvijand dan de wasmachine."

Trucker jacket, Levis, 119,95 euro

Denimjasje, Vans, 110 euro

'Bolt'-jeans, Denham, 199 euro

Bleke jeans, Scapa, 169 euro

Voor maartse buien

Het gaat goed met BeSeason. Het Brusselse regenjassenmerk bestaat een jaar, opende een tijdelijke boetiek in de Brusselse Dansaertstraat én wist Tom Boon te strikken voor de nieuwe campagne. De niet onknappe sporter (niet te verwarren met wielrenner Boonen) hielp ons vorig jaar aan olympisch zilver bij het veldhockey.

beseason.com

James Franco weet wat mannen willen

Je hebt het misschien al gezien in het straatbeeld: Zalando gaat achter de mannen aan. En daar moet acteur en regisseur James Franco bij helpen. Als nieuw campagnegezicht legt hij uit waar het op staat: "Mannen houden niet van winkelen, mannen houden van beslissingen nemen." Enter: 'The Man Box', die je een gecureerde outfit in enkele kliks belooft.

Daarvoor wisten de stilisten van de onlinewinkel hun mannelijke publiek te verdelen in vijf thema's: mannen op stap, hangjongeren, sporters, cultuurkijkertjes en weekendlovers. De selecties zijn goed gekozen, maar ze richten zich wel op een publiek dat minsten even hip is als James Franco. Wie dus doodsimpel op zoek is naar een nine-to-five-outfit, zal nog even moeten doorklikken.

zalando.be

Op zijn Italiaans

Een van de vele dingen waar de Italianen sterk in zijn, is aperitieven. Dronk je vorig jaar al Spritz in de ondergaande zon, dan zijn je papillen dit voorjaar misschien klaar voor iets stevigers, zoals negroni. Dit oer-Italiaans drankje zag volgens de legende het levenslicht toen graaf Camillo Negroni op een mooie dag in 1919 om een americano vroeg (campari, met zoete vermout en bruiswater), "maar wat sterker". De Florentijnse ober van Caffè Casoni verving de soda door gin en de negroni zag zijn levenslicht.

Volgende week opent Martini in Antwerpen een negronibar. Deze Italiaanse vermoutproducent heeft weliswaar geen campari in zijn collectie, maar wel de even noodzakelijke vermout en een eigen bitter. In Caffè Torino vind je naast klasssieke negroni's ook wekelijks een ander recept van Belgische mixologisten.

Wil je echt als een pro overkomen? Vraag dan om eens Milano-Torino. Dit is een negroni, maar dan zonder gin. Milano verwijst naar de oorsprong van het bittere campari, en de stad Turijn is de bakermat van zoete vermout.

Caffè Torino opent de deuren van donderdag 30 maart tot zondag 23 april, steeds op donderdag, vrijdag en zaterdag. Sint Antoniusstraat 2, Antwerpen