Direct naar artikelinhoud

België krijgt pluim van OESO

België is een van de landen die in 2016 de grootste hervormingen hebben doorgevoerd in hun arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Samen met Frankrijk en Oostenrijk schaart ons land zich bij de toppers inzake hervormingen. Andere landen maakten pas op de plaats, of vertraagden hun hervormingen. Een reden voor die algemene slowdown geeft de OESO niet meteen. De organisatie wijst erop dat enkele landen in het verleden al een rist hervormingen doorvoerden, en deze nu aan het implementeren zijn. Of dat heel wat hervormingen werden aangekondigd, maar alsnog werden uitgesteld. Impliciet wordt daarmee gezegd dat ons land bezig is aan een inhaalbeweging.

Specifiek voor ons land wordt gewezen op hervormingen als het optrekken van de pensioenleeftijd, wat overigens ook in sommige andere landen volop aan de gang is. Ook het beleid om jongeren en laaggeschoolden aan de slag te krijgen wordt opgemerkt. En natuurlijk de verlaging van de sociale bijdragen voor een aantal doelgroepen.

Toch ziet de OESO dat in ons land de werkzaamheidsgraad - net als in Frankrijk - nog te laag ligt in vergelijking met het gemiddelde van de andere ontwikkelde landen. Inspanningen rond kinderopvang of taalonderwijs specifiek voor migranten krijgen goede punten.

Op het vlak van fiscaliteit kan ons land evenwel nog leren van andere landen. Een pakket van maatregelen is volgens de OESO noodzakelijk om economische groei te bewerkstelligen.