Direct naar artikelinhoud

Hervorming tijdskrediet loopt vertraging op

De regering raakt het niet eens over de besparingen in het tijdskrediet. De grote hervorming die op stapel stond, loopt daardoor vertraging op.

Een alleenstaande die geniet van zijn tijdskrediet moet nog even wachten voor zijn uitkering omhoog gaat. Normaal zou dat hij vanaf 1 april een extraatje moeten krijgen, maar de federale regering raakt het maar niet eens over verdere hervorming van het stelsel. Daardoor blijft een heel pakket aan maatregelen vastzitten.

Bij de begrotingsopmaak vorig jaar besliste de regering-Michel al dat het ongemotiveerde tijdskrediet zou verdwijnen. In regeringskringen wilde men af van deze manier om 'wereldreizigers' te helpen hun droom te realiseren. In ruil daarvoor werd het zorgverlof uitgebreid. Wie zich wil ontfermen over een (jong) kind of een ziek familielid, zal er voortaan langer tussenuit kunnen.

Begin dit jaar hebben de sociale partners ook beslist om de (aller)laagste sociale uitkeringen op te trekken, onder meer die van alleenstaanden in tijdskrediet. Tegelijk hebben ze het systeem van 'landingsbanen' verlengd, een specifieke vorm van tijdskrediet waarbij oudere werknemers aan het einde van hun carrière deeltijds kunnen gaan werken. Van al die maatregelen werd één groot wetgevend pakket gemaakt.

Kluwen van regels

Toch was daarmee de kous niet af. Er moest tegelijk namelijk nog eens 20 miljoen bespaard worden bij de uitkeringen. De regering sleept die belofte al maanden met zich mee, maar heeft er tot nu toe geen werk van gemaakt. Omdat er over die besparing nog altijd geen akkoord is, zit het volledige pakket geblokkeerd.

Het is vooral N-VA dat de voorbije weken heeft aangedrongen op het verder afslanken van de uitgaven. Alle uitkeringen in één klap naar beneden bijstellen is iets waar CD&V voor huivert. Waarom heb je anders net de laagste inkomens een extra duwtje in de rug gegeven?

Intussen is overeengekomen om nog maar 10 miljoen euro te besparen, en heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) een tegenvoorstel klaar. Daarbij zouden de uitkeringen "beter op elkaar worden afgestemd".

Momenteel is er een kluwen van regeltjes en uitzonderingen. Iemand met meer jaren op de teller in zijn bedrijf kan bijvoorbeeld aanspraak maken op een hogere uitkering. Die extraatjes moeten eruit. Ook is er een verschillende regeling voor ambtenaren en werknemers. Door gericht te besparen hoopt CD&V dat wie zijn uitkering écht nodig heeft, gespaard blijft.

De sociale partners scharen zich achter het oorspronkelijke pakket. "De maatschappelijke keuze was al langer gemaakt: de overheid wil enkel investeren in tijdskrediet voor zorgbehoeften of het volgen van een opleiding. Die keuze is terecht", zegt Monica De Jonghe, adviseur bij werkgeversorganisatie VBO.

'Onaanvaardbaar'

Ook de bonden hebben altijd de uitbreiding van het zorgverlof gesteund. Dat het ongemotiveerde tijdskrediet verdwijnt, nemen ze erbij. Omdat er sinds begin 2015 geen uitkering meer tegenover staat, is de regeling al een tijdje dood en begraven.

Dat de regering nu verder talmt, is voor de bonden onaanvaardbaar. "Door het gekibbel komen de werknemers die een tijdskrediet willen opnemen terecht in een juridische leemte", klinkt het bij de socialistische vakbond ABVV. "En de alleenstaanden moeten wachten op een broodnodige aanpassing van hun uitkering."

Binnen de regering wordt opgemerkt dat de sociale partners zelf pas vrij laat waren om hun advies uit te brengen. "Daardoor hadden we al vertraging opgelopen."

De kwestie wordt morgen behandeld door de topministers. Volgens verschillende bronnen is een akkoord dichtbij. Maar zelfs met een beslissing zal het pakket pas ten vroegste begin mei, allicht pas in juni van kracht kunnen gaan.