Direct naar artikelinhoud

Mooi/Niet mooi

Geen feest zonder bubbels. Dat vindt ook Virginie Taittinger, een Française die in Brussel woont en haar eigen cham- pagnelabel heeft. Zij buigt zich over de feesteditie van onze Proust Questionnaire.

Virginie Taittinger is een telg uit de champagnefamilie Taittinger uit Reims, een van de oudste champagnehuizen ter wereld. Sinds 2008 heeft ze haar eigen champagnemerk Virginie T (zeg: virginité). Ze verkoopt uitsluitend via internet en levert binnen de 48 uur aan huis. Voor een kistje van 6 flessen betaal je 148,20 euro inclusief levering. Taittinger woont al 12 jaar in Brussel, ze heeft intussen de Belgische nationaliteit en is sinds vorig jaar zelfs gemeenteraadslid in Etterbeek.

Favoriete cadeauwinkel?

"Veel van mijn vrienden organiseren voor Kerstmis privéverkopen ten voordele van goede doelen. Daar koop ik veel. Zo kan ik originele cadeaus geven én tegelijkertijd anderen helpen. Verder ga ik inkopen doen bij Galeries Lafayette in Parijs. Ik doe dat op afspraak met hun personal shopping-service."

Hoe ziet uw kerstboom eruit?

"Jarenlang mochten mijn kinderen de kerstboom versieren naar hun eigen smaak. Steevast ontzettend kleurrijk en met veel lampjes. Nu zijn ze al een stuk groter, maar ik blijft vasthouden aan een blingblingkerstboom." ❶

Een goede feestoutfit is...

"Elegant, sexy en comfortabel. Zodat je je niet halverwege de avond moet omkleden of je schoenen uitdoen. Schoenen van Céline ❷ voldoen aan al mijn voorwaarden. Charles Jourdan en Jimmy Choo draag ik ook."

Favoriete shopadresjes in Brussel?

"Eric Bompard en Mer du Nord. Voor een lollige outfit ga ik naar Palais des Cotillons in de Lombardstraat. Ze hebben er toffe feestpruiken."

Wat is het mooiste cadeau dat u ooit gekregen hebt?

"Ongetwijfeld alle knutselwerkjes van mijn kinderen. Onhandig gemaakt, maar met liefde."

Hoe drinkt u uw champagne?

"Altijd uit mooie kristallen glazen van Baccarat, uit de Harcourt- of de Vega-reeks." ❸

Ideale foodcombi met champagne? Zoet of zout?

"Champagne kun je de hele dag door drinken. In de namiddag met boudoirs of de typische roze koekjes uit Reims ❹. Heerlijk om erin te dopen. Of als aperitief met zoute hapjes. Ik drink het ook graag bij een schotel zeevruchten. Mijn culinaire specialiteit is zuurkool met champagne."

Feesttraditie?

"Kerstmis vieren met mijn ouders, schoonouders en kinderen. Nog nooit vierde ik kerstdag zonder hen."

Favoriete kerstmuziek?

"Alle kerstliedjes die me doen herinneren aan mijn kindertijd: 'Oh denneboom', 'Stille nacht, heilige nacht' en 'Jingle Bells'."

De mooiste plek waar u ooit Kerstmis vierde?

"Het huis van mijn ouders toen ik klein was."

Waar viert u oud & nieuw?

"Ik organiseer zelf een feestje. Niet in Brussel, maar in het Franse skidorp Val-d'Isère, op vijf kilometer van de Italiaanse grens. Ik heb daar een appartement." ❺

Favoriet restaurant?

"Alles hangt af van de omstandigheden, de plek en het gezelschap. Maar ik ga bijzonder graag dineren bij Aglio e Olio op de Vleurgatsesteenweg in Brussel. Voor de lunch ben ik vaste klant bij Umamido, een kleine bar met Japanse soep vlak bij het Flageyplein in Elsene."

Hoe woont u?

"Mijn huis is een mix van hedendaagse aankopen en erfstukken. Mijn schoonouders komen uit de Elzas. Van hen erfde ik bijvoorbeeld een typische beschilderde kast uit de late 19de eeuw."

Voorwaarde voor een geslaagd feest?

"Goede champagne!"

To do in december?

"De kerstboom zetten, een adventskalender kopen en veel Belgische chocolade en geglaceerde kastanjes eten. En ook: tegen mezelf zeggen dat ik in januari echt op dieet zal moeten."

Het grootste misverstand over champagne?

"Champagne is niet gemaakt van één druivensoort. Het is een mix van verschillende soorten en vaak ook van verschillende wijngaarden. Anders dus dan bij bordeaux."

Geen feest zonder champagne omdat...

"Champagne houdt de sfeer pétillante. Er moet genoeg zijn om het feest op gang te trekken én af te sluiten. Daarom drink ik champagne graag in magnum, een fles van anderhalve liter."

Met wie - dood of levend - zou u graag een glas champagne drinken?

"Met Marilyn Monroe. Ik zie het al helemaal voor me: ik zou haar alle geheimen van champagne verklappen. En zij zou mij haar verleidingstrucs toevertrouwen." ❻

Het ideale feest?

"Thuis met mijn goede vrienden, veel champagne en goede bordeauxwijn. Ik kook zelf: een groot buffet met onder andere mijn champagnezuurkool en een kaasplank met meer dan 15 soorten kaas. De bekende Brillat-Savarin met zwarte truffels mag zeker niet ontbreken." ❼