Direct naar artikelinhoud

Blake houdt Jamaicaanse eer hoog in Brussel

Yohan Blake won goud op de 100 meter. Een opsteker voor Jamaica, nu Usain Bolt is gestopt.

Geen Usain Bolt, geen Justin Gatlin en geen Christian Coleman op de 100 meter. De drie tenoren zijn gestopt - de Jamaicaan voorgoed, de twee Amerikanen tijdelijk. Zij keerden al terug naar de States met WK-goud en zilver in hun koffer.

Nog niet naar huis: de drie Jamaicanen Yohan Blake, Asafa Powell en Julian Forte. Powell hoopte in Brussel nog eens onder de tien seconden te lopen, maar hij bleef als vierde steken op 10.18.

Blake had nog wat te bewijzen. Na het WK in London, waar hij net als in de olympische finale van 2016, naast een medaille greep, zocht Bolt hem in zijn hotelkamer op, zo vertelde Blake gisteren. "Hij zei me: 'Luister, jongen. Morgen loop ik niet meer, dan moet jij in mijn voetsporen treden. Jamaica rekent op je.' Zo'n last heb ik nog nooit moeten dragen. Ik weet echt niet hoe ik dat ga doen."

Op de Memorial deed Blake wat hij moest doen: winnen. Dinsdag spurtte hij al naar de zege in Zagreb (10.05), gisteren in het Koning Boudewijnstadion was hij nog een fractie sneller: 10.02.

"Mijn start was goed, mijn transitie was wat te snel maar ik ben tevreden met mijn race", zei de 27-jarige Blake, die de Amerikaan Michael Rodgers met zeven honderdste klopte. "Het doet goed om het seizoen zo te kunnen afsluiten. Ik kijk ernaar uit om komend jaar de strijd aan te gaan met jonge mannen zoals Coleman en De Grasse. Dat ze vooral niet denken dat Jamaica knock-out is omdat Usain is gestopt."