Direct naar artikelinhoud

Twijfels over screening van borstkanker

Van de 175.000 vrouwen die zich vorig jaar vrijwillig lieten screenen op borstkanker, kregen 5.000 een brief dat ze zich geen zorgen moeten maken, hoewel een radioloog toch een afwijking had vastgesteld. “In 5 procent van de gevallen zijn de twee specialisten het niet met elkaar eens”, verklaart Vlaams Parlementslid John Crombez (sp.a). Vorig jaar kregen 5.000 vrouwen een brief met de melding dat, na controle van een derde specialist, alles in orde is. “Een betwijfelbaar gegeven”, aldus Crombez, aangezien één specialist wel een probleem heeft opgemerkt. Hij vraagt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen de procedure snel te herzien. De zaak zal wetenschappelijk worden nagegaan. “Onze manier van screenen is volledig conform de Europese regels. Helaas heeft een screening nooit een 100 procent waterdicht resultaat”, stelt hij.

22-jarige student pleegt zelfmoord op school

In Brussel heeft een 22-jarige student van hogeschool Ehsal gisterenmiddag zelfmoord gepleegd door uit het raam te springen. De student uit Waregem sprong rond 13.40 uur uit het raam van de vijfde verdieping van de hogeschool, voor het oog van de leerkracht en medeleerlingen. De student handelswetenschappen zou over enkele maanden zijn diploma behalen. Een dokter die ter plaatse snelde, probeerde de jongeman nog te reanimeren maar om 14.20 uur overleed hij aan zijn verwondingen. De jongeman kampte naar verluidt met liefdesproblemen. De lokale politie vond een afscheidsbrief waaruit blijkt dat het om een wanhoopsdaad ging. Slachtofferhulp en de psycholoog van de school bieden de leerkrachten en studenten mentale ondersteuning.

Vier jaar cel voor slijpschijfbende

Vier leden van de zogenaamde slijpschijfbende hebben van het hof van beroep in Antwerpen celstraffen tot vier jaar gekregen. Het hof bevestigde daarmee grotendeels de straffen die ze in eerste aanleg hadden gekregen. Een vijfde beklaagde, die eerst een jaar cel had gekregen, werd nu wel vrijgesproken. De beklaagden maakten deel uit van een bende van achttien maar waren als enigen in beroep gegaan. Ze hadden tussen januari en augustus 2004 ruim twintig zware diefstallen gepleegd in benzinestations, warenhuizen en doe-het-zelfzaken over heel Vlaanderen.

België op derde plaats voor tweede verblijf van Nederlanders

Van de Nederlanders die een tweede huis hebben in het buitenland, kiest een derde voor Frankrijk. Spanje komt op de tweede plaats en België op nummer drie. De vraag naar tweede huizen neemt volgens het onderzoeksbureau eerder toe dan af door de recessie. “De rente op de bank loont de moeite niet, de beurs is te onzeker, dus wenden mensen zich eerder tot beleggen in baksteen.” Bovendien speelt de vergrijzing een rol. “Dat is van oudsher de grootste groep bezitters van een tweede huis.” Er is wel een verschuiving aan de gang naar jongeren, die een huis zien als een belegging.