Direct naar artikelinhoud

Belgische clubs boeren goed in Europa

Met nog drie teams in de running in de Europa League boert België dit seizoen zodanig goed voor de coëfficiënt dat we over Denemarken naar de twaalfde plaats in de landenranking springen. Vanaf het seizoen 2013-2014 lonkt een rechtstreeks ticket voor de lucratieve Champions League.

De UEFA berekent de landencoëfficiënt op basis van het gemiddelde van alle Europese prestaties van de deelnemende clubs in de laatste vijf seizoenen. In Europese kwalificatiematchen levert een zege een punt op en een gelijkspel een half punt. Vanaf de eerste ronde verdubbelt dat. In de Europa League levert het bereiken van de kwartfinale, halve finale en finale één bonuspunt op. In de Champions League is het bereiken van de groepsfase goed voor vier bonuspunten. De clubs die zich plaatsen voor de knock-outfase krijgen nog eens vijf extra punten.

Tussen de grootmachten

Een dikke vijftig jaar geleden haalde het illustere Union Sint-Gillis nog de halve finale van de Jaarbeurssteden, de voorloper van de UEFA Cup. Maar vooral in de jaren '70 en '80 voetbalde België zich op het voorplan van de Europese competities. Anderlecht won twee keer de Europabeker (EB) voor Bekerwinnaars (1976, 1978) en één keer de UEFA Cup (1983), terwijl Club Brugge de finale van de UEFA Cup (1976) en de prestigieuze Beker der Landskampioenen speelde (1978).

Op de UEFA-landenranking pronkte België dan tussen de traditionele grootmachten in het voetbal. Tussen 1978 en 1983 stond ons land vijfde, met een piek tussen 1979 en 1980 op een derde plaats. Ook eind de jaren '80 en begin de jaren '90 hield België redelijk stand, dankzij uitschieters van KV Mechelen (winst EB Bekerwinnaars 1988), Anderlecht (finale EB Bekerwinnaars 1990), Club Brugge (halve finales EB Bekerwinnaars 1992) en Antwerp (finale EB Bekerwinnaars 1993). Ons land bleef in die periode stevig in de topvijf en beschikte in 1989 zelfs over zes toegangsplaatsen voor de diverse Europese bekers.

Na 1994 zakte België af en belandde het in snel tempo buiten de top tien. Alleen in 2005 piepten we nog eens op de negende plek, met dank aan vooral Anderlecht en Club Brugge die in de tijd nog vaak de poort naar de Champions League openbeukten.

Net na Denemarken

België is aan een sterk Europees seizoen bezig met nog drie vertegenwoordigers in de 1/16de finales van de Europa League. Toch zal de behaalde coëfficiënt nog niet meetellen voor de toewijzing van de Europese plaatsen volgend seizoen. De UEFA baseert zich daarvoor op de UEFA-landenranking van 2011, met het gemiddelde van de puntencoëfficiënt van de vijf seizoenen vanaf 2006-2007 tot en met 2010-2011. België staat in die ranking op een dertiende plek achter Denemarken. Die plaats biedt nog niet automatisch rechtstreekse toegang tot de Champions League, tenzij de winnaar van de die trofee dit seizoen zich ook via de competitie van zijn land plaatst voor de Champions League van volgend seizoen. Die kans is erg groot.

Op weg naar Europese top tien

De sterke huidige Europese campagne biedt vooral perspectief voor de toekomst. De Europees behaalde punten tellen mee voor de UEFA-landenranking van 2012, en België zal daar dan vijf seizoenen lang op kunnen teren. Om even in detail aan te geven hoe goed België wel boert: op dit moment verzamelde ons land met alle vijf Belgische clubs die Europees speelden (Westerlo, Club Brugge, Standard, Anderlecht en Racing Genk) al een gemiddelde coëfficiënt van 9,500. Amper vier landen in Europa doen beter. België volgt samen met Italië op de vijfde plek en scoort zelfs lichtjes hoger dan Nederland.

Ook is het al meer dan twintig jaar geleden, van 1990 toen Anderlecht de finale van de EB voor Bekerwinnaars speelde, dat ons land nog eens meer dan 9,000 punten haalde. En daar kan nog een flinke hap bijkomen. Het bereiken van de kwartfinale zou voor Anderlecht, Club Brugge of Standard ook extra bonuspunten opleveren.

Hoe dan ook springen we voor de ranking van 2012 over Denemarken naar de twaalfde plaats. Bovendien valt de komende twee jaar twee keer een magere puntenoogst van 4,500 weg voor de seizoenen 2007-2008 en 2008-2009. Kijken we al wat verder naar de UEFA-ranking van 2013, dan staan we op basis van vier seizoenen nu al op de elfde plaats, maar die kan dus nog wijzigen via de Europese resultaten van ons land in het volgende seizoen 2012-2013. Sowieso is Griekenland op de tiende plaats een haalbare kaart. Mocht België er ooit in slagen om op te klimmen tot plaats negen in de landenranking, dan geeft dat recht op een extra Europese deelnemer: zes clubs uit de Jupiler League trekken dan op Europees avontuur.