Direct naar artikelinhoud

Impasse asiel totaal

De malaise binnen de regering bereikt een nieuw dieptepunt. Van enige cohesie is er totaal geen sprake meer en dat komt het pijnlijkst tot uiting in het aanhoudend geruzie over de asielcrisis. Het zwartepieten over de hoofdschuldige van deze crisis gaat onverminderd voort.

Vandaag opent de kazerne van Houthalen-Helchteren de deuren voor dakloze asielzoekers, waar in eerste instantie 50 mensen terecht kunnen. Als de kazerne helemaal verbouwd is, kunnen er 550 asielzoekers terecht. Het vakantiecentrum in Borzée gaat volgende week open en kan 300 asielzoekers herbergen.

Structureel komt er echter geen oplossing in het asieldossier, de Wetstraat baadt in een sfeer van scheldpartijen en kwaadsprekerij die gisteren naar een hoogtepunt klom.

Het was deze keer CD&V dat de boel in gang zette. “CD&V roept N-VA en PS op om snel een asielakkoord te maken”, liet voorzitter Wouter Beke (CD&V) weten na zijn partijbestuur.

De Franstalige coalitiepartijen gaven Beke en zijn partij meteen stevig lik op stuk. Het cdH vindt de houding van ontslagnemend premier Leterme “laf”. De PS schiet dan weer met scherp op het cdH en de liberalen.