Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever krijgt onbekende sp.a-uitdager

De Antwerpse socialisten schuiven de in brede kring onbekende Tom Meeuws (45) naar voren als uitdager voor burgemeester Bart De Wever. Dat lijkt een gok, maar hij heet berekend te zijn. 'Hij heeft alles.' Behalve een bekend gezicht. 'Dat komt wel goed. 2018 is nog ver.'

Tom Meeuws. 45 jaar. Dat wordt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen het nu nog geheime wapen van de sp.a om na zes jaar N-VA-bestuur de macht in 't Stad te heroveren. Zijn naam circuleert al langer, maar binnen de partij wordt het nu bevestigd: op 8 oktober wordt Meeuws op het schild gehesen als de nieuwe voorzitter van de Antwerpse sp.a. Hij volgt dan interim-voorzitter Jo Vermeulen op.

Meeuws en zijn partij willen over twee jaar sterk genoeg staan om De Wever uit het Schoon Verdiep te verdrijven. Hoe, dat staat vandaag niet vast: solo als sp.a, in kartel met Groen op een rood-groene lijst of met een brede linkse Antwerpse stadslijst à la Patrick Janssens in 2006.

Antwerpen is sinds de nederlaag van Patrick Janssens in 2012 niet langer een machtsbastion maar een probleemgebied voor de socialisten. Tussen de kopstukken Yasmine Kherbache, Kathleen Van Brempt en Monica De Coninck ontstond er grote onenigheid. Hun oppositie kan burgemeester De Wever amper verontrusten. De Wever gaat er zelf al ruim een jaar vanuit dat zijn uitdager een nieuwkomer wordt, bekend in de Antwerpse inner circle van de macht maar onbekend bij de kiezer. Dat wit konijn krijgt nu een naam: Tom Meeuws. "Hij is voor iedereen aanvaardbaar", klinkt het bij sp.a. "Potentieel een absolute topper."

Rood-groen profiel

Meeuws heeft een rood-groen profiel. Hij was ooit kabinetschef van de groene schepen Chantal Pauwels. Onder burgemeester Patrick Janssens tekende hij het Antwerpse veiligheidsbeleid uit, inclusief de GAS-boetes. Na de nederlaag van Janssens werd Tom Meeuws directeur bij De Lijn in Antwerpen. Daar werd hij vorig jaar doorgestuurd, al dan niet om politieke redenen. Sindsdien ging de naam van Meeuws nadrukkelijk over de tongen als kopstuk van links. "Inhoudelijk sterk, verbaal uitstekend. Tom heeft alles", klinkt het bij de sp.a. Maar kan hij zich in twee jaar opwerpen tot een volwaardige en geloofwaardige uitdager van Bart De Wever? "Niet twijfelen. Hij is er klaar voor."

Tom Meeuws bevestigde gisteren dat hij in 2018 "een grote rol" zal spelen. Als lijsttrekker van een breed-linkse partij? Hij houdt de boot voorlopig af. "Ik geniet ervan om mensen te laten samenwerken."

Meeuws roept geen weerstand op bij Groen, maar dat wil niet zeggen dat de groenen hem zonder slag of stoot zouden aanvaarden als boegbeeld van een kartellijst. Net zo min als de fiere Antwerpse sp.a een lijst zou steunen die wordt getrokken door de groene kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien.

Samen of apart hopen sp.a en Groen sterk genoeg te zijn om de centrumrechtse N-VA-Open Vld-CD&V-coalitie te wippen, al dan niet met de steun van de PVDA. In dat scenario ligt de sleutel net als in Gent wellicht bij de CD&V, die van rechts naar links kan switchen. "Speculaties", klinkt het in Antwerpen. "Het is te vroeg." Wordt vervolgd.