Direct naar artikelinhoud

N-VA: 'Koningin Mathilde mag geen audiënties houden'

N-VA-Kamerlid Hendrik Vuye heeft scherpe kritiek op koningin Mathilde. Aanleiding is de audiëntie die ze morgen zal hebben in het paleis. 'Audiënties zijn voorbehouden voor de koning, niet voor haar.'

Koningin Mathilde ontvangt Jim Yong Kim, de voorzitter van de Werelbank. Zo'n audiëntie vindt normaal plaats onder de verantwoordelijkheid van premier Charles Michel (MR). Maar Mathilde valt daar niet onder.

"Koning Filip is staatshoofd, niet het koppel Filip en Mathilde. Niemand is dan ook politiek verantwoordelijk voor het doen en laten van Mathilde. Wat gaat er gebeuren als dit aanleiding geeft tot een politiek geladen incident?" vraagt Vuye zich af.

Hij pleit voor een duidelijk statuut voor de leden van de koninklijke familie, zoals in Nederland.

VN-mandaat

Het paleis ziet geen staatsrechtelijke problemen in de audiëntie, aangezien ze kadert in het VN-mandaat van Mathilde voor het uitdragen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

"Deze audiëntie is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn", zegt paleis-woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw. Volgens het paleis is de audiëntie van morgen "geen politieke ontmoeting", maar is ze wel in overleg met de regering verlopen. "Voornamelijk met minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld)."

Het paleis had in januari aangekondigd dat de koningin zou helpen bij het mobiliseren van de internationale gemeenschap voor het realiseren van de nieuwe VN-doelstellingen. Die nieuwe reeks doelstellingen volgde op de millenniumdoelstellingen waarvan de deadline in 2015 lag.