Direct naar artikelinhoud

Ruzie in modeland: journaliste vs. bloggers

In de coulissen van de modeweek woedt een generatieconflict. International Herald Tribune-journaliste Suzy Menkes haalde uit naar bloggers die de eens zo exclusieve modeweken herschiepen tot een circus. Bekende bloggers kropen in hun klavier en dienden haar van repliek.

De bal ging aan het rollen toen International Herald Tribune-reporter Suzy Menkes, de oer-modejournaliste, bij het begin van de modeweken het stuk 'The Circus of Fashion' schreef. De bejaarde schrijfster keek vol heimwee terug naar de tijd dat modejournalisten zich nog als 'een groep zwarte kraaien' van show naar show begaven.

"Vandaag doet het modevolk rondom modeshows me meer denken aan een groep pauwen." De journaliste omschrijft hoe de bloggers zich in de vreemdste creaties wurmen om de aandacht van streetstyle-fotografen te trekken. Bloggers nemen volgens Menkes gretig alle cadeautjes aan die ontwerpers toewerpen.

Haar conclusie: de horde pauwen heeft geen eigen smaak noch mening. "Een collectie is niet goed omdat je die leuk vindt, je vindt een collectie leuk omdat die goed is", legt ze uit. "Wie die gedachtengang wil terugvinden op modeblogs, komt van een kale reis terug. Mode beoordelen draait vandaag allemaal om jezelf. Kijk hoe ik deze jurk draag! Kijk naar de schoenen die ik heb gevonden. Kijk hoeveel ik van deze outfit hou in vijftien verschillende foto's!" Vooral die laatste opmerking schoot bij verschillende bloggers in het verkeerde keelgat.

Leandra Medine van de populaire blog The Man Repeller schreef een beleefde, maar kwade reactie. De blogster benadrukt hoe haar generatiegenoten in crisistijden op zoek gaan naar eigen manieren om over mode te schrijven. "Traditionele jobs in de modewereld zijn schaars en onbereikbaar en dus creëerden velen hun eigen beroep." Medine beschrijft het wantrouwen van de modesector tegenover haar collega-bloggers. "We kunnen niets schrijven of doen zonder dat onze motieven onder de loep worden gehouden. 'Blog' is een vuil woord geworden."

Susana Lau (of Susie Bubble), een van de voorbeelden die Menkes aanhaalt, valt Medine bij. Ze beschrijft hoe de traditionele modepers haar vaak aangaapt omdat ze bizarre en kleurrijke kleding draagt."Ik ben bang dat mensen mij niet intelligent, capabel, en journalistiek onderlegd zullen vinden door de manier waarop ik me kleed."

Andere bekende bloggers als Tamu McPherson, de streetstyle-fotografe die vaker voor dan achter de lens staat, reageerden teleurgesteld. McPherson benadrukte in een videoboodschap dat ze zelden commerciële deals sluit, maar haastte zich te zeggen dat ze die in de toekomst niet uitsluit. Haar lezers postten snedige commentaren bij het stuk van Menkes. "Ze doet me denken aan een verzuurde oma, die voortdurend klaagt dat het vroeger beter was." Suzy Menkes onthield zich wijselijk van alle commentaar.