Direct naar artikelinhoud

'Red Charleville van de sloop'

De Charleville, het laatste overgebleven schip dat van Antwerpen naar de Congo voer, dreigt volgende week naar de sloop te gaan.

Het schip ligt nu nog in de Duitse haven Rostock, waar het lange jaren dienst deed als opleidings- en hotelschip, nadat het door de Belgische Scheepvaartmaatschappij (CMB) was afgedankt.

De Charleville, die in 1951 op de werf van Cockerill in het Antwerpse Hoboken werd gebouwd, verdient het behouden te blijven als historisch erfgoed. "Het zal een geweldige toeristische blikvanger zijn in de Antwerpse haven, bij het nieuwe Museum aan de Stroom", zegt Eddy Stuer. Hij is coördinator van New Belgica, de vzw die bezig is met de bouw van een replica van het zeilschip van de Belgische poolontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache.

Een groep scheepvaartliefhebbers heeft jarenlang geprobeerd de schuit terug naar Antwerpen te halen, maar de stad wilde er geen geld in steken. Nu het schip op het punt staat aan zijn laatste reis te beginnen, naar een sloperij in Litouwen, hebben ze een laatste oproep gedaan om de laatste koloniale pakketboot, die zowel passagiers als vracht vervoerde, alsnog te redden.

Volgens Stuer, wiens project het beschermheerschap geniet van de Vlaamse minister-president Kris Peeters, getuigt de dreigende sloop van de Charleville van het gebrek aan gevoel voor erfgoed dat hij vaker in Belgie aantreft. "Dit schip vertelt drie verhalen, over de koloniale geschiedenis, de Antwerpse scheepsbouw en de maritieme historie van ons land. Met zo'n schip kun je iets moois doen in de Antwerpse haven."

Naar voorbeeld van het New Belgica-project, dat langdurig werklozen training biedt, kan ook de laatste Congoboot deels tot een sociaal project worden gemaakt. "Laat er naar creatieve oplossingen worden gezocht. Zet werklozen in bij de renovatie. En het is in Duitsland een soort hotelschip geweest, zoiets kun je er in Antwerpen ook van maken. Gebruik het bijvoorbeeld voor opvang van daklozen."

In Antwerpen is het Museum aan de Stroom, waar het maritieme erfgoed van het oude scheepvaartmuseum aan 't Steen wordt bewaard, wel bezig met de opbouw van een scheepscollectie. Die krijgt een plaats in het Bonapartedok, pal naast het nieuwe museum. Ook de New Belgica zal daar een ligplaats krijgen, is de bedoeling. Maar voor de Charleville is er geen plaats. Er is geen geld voor, heeft de Antwerpse schepen van Cultuur en Toerisme Philip Heylen eerder al laten weten.

Volgens de woordvoerder van Heylen zouden er enkele miljoenen euro's nodig zijn om het schip van de sloper te kopen, terug te brengen en te herstellen. Met de suggestie van Stuer om alsnog een creatief reddingsplan te maken kan hij weinig. Zo'n plan is aan het gemeentebestuur van Antwerpen nog niet voorgelegd.