Direct naar artikelinhoud

Nek-aan-nekrace verwacht in Noord-Ierland

Belfast / Londen

ANP / Reuters

Ongeveer 1,1 miljoen stemgerechtigden in Noord-Ierland mochten gisteren naar de stembus om 108 leden van de regionale assemblee te kiezen. De Britse premier Tony Blair noemde de verkiezingen 'van groot belang' voor het vredesproces.

De verkiezingen voor de assemblee in Stormont Castle zouden al op 1 mei worden gehouden. Blair verschoof die datum twee keer, omdat hij keiharde toezeggingen eiste van de politieke partijen voor deelname aan het vredesproces. Pas in oktober waren de toezeggingen van met name het Iers Republikeins Leger (Ira) in zijn ogen hard genoeg om een datum te prikken. De stembureaus gingen pas gisteravond om 23 uur dicht. Door het complexe kiessysteem begint het tellen van de stemmen pas vandaag, donderdag. De definitieve resultaten worden mogelijk niet voor vrijdag bekend. Om de verkiezingen in alle rust te laten verlopen zijn tweeduizend extra politieagenten op de been.

De peilingen beloven een nek-aan-nekrace tussen de gematigde protestantse Ulster Unionisten (UUP), de sociaal-democratische SDLP, de Democratische Unionistische Partij (DUP) van de radicale dominee Ian Paisley en de politieke tak van het Ira, Sinn Féin. De bookmakers tippen de DUP en Sinn Féin als uiteindelijke overwinnaars.

De assemblee werd in oktober 2002 opgeschort na een vertrouwensbreuk tussen de protestantse en katholieke partijen. Het bestuursorgaan zag het daglicht na de Goede Vrijdag-akkoorden van 1998, die een einde maakten aan dertig jaar geweld tussen beide geloofsgroepen. David Trimble (UUP) was de premier van Noord-Ierland tot de assemblee werd opgeschort.