Direct naar artikelinhoud

Reynders moet door het stof

De poging van vicepremier Didier Reynders (MR) om rechtse kiezers te verleiden, ontplofte in zijn gezicht. Hij moest zich verontschuldigen op een persconferentie.

Onverstandig, schandelijk, de schaamte voorbij. Zo luidden de harde reacties op de uitspraken die Reynders gisterenochtend deed tijdens een debat op RTBF met premier Elio Di Rupo (PS). Volgens de liberaal betekende de terugkeer van de MR in de regering in de jaren negentig "het einde van een periode die gekenmerkt door de ontvoering en verdwijning van kinderen, de affaires, de dioxinecrisis... De terugkeer van de liberalen was nodig om de orde te herstellen."

Onder meer CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde de verklaring schandalig. "Je voert geen campagne op de kap van overleden kinderen." Ook Charles Michel, de voorzitter van de MR, nam openlijk afstand van zijn partijgenoot. "Ik keur de uitspraken af."

Reynders zelf moest enkele uren later zijn verontschuldigingen aanbieden. "Het was het einde van het debat en ik werd onderbroken. Als ik verkeerd verstaan ben, betreur ik dat." Tijdens een persconferentie op zijn kabinet ging hij 's avonds nog eens door het stof voor alle camera's. "Ik begrijp de reacties. Ik ben een vader. Ik had echt nooit de bedoeling om dit soort situaties te misbruiken."

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) probeerde Reynders zijn rechterflank af te dekken. "Het populisme van Reynders lijkt strategisch te verklaren: de kiezers van de Parti Populaire en de kiezers van Laurent Louis zijn wellicht gevoelig voor zulke uitspraken. Hij heeft zich echter duidelijk mispakt", denkt Bouteca.

In de recentste peilingen doen de extreem rechtse partijtjes het opvallend goed in Wallonië. De Parti Populaire van Mischaël Modrikamen groeit boven de kiesdrempel van 5 procent uit. De Brusselse advocaat scoort met een rechts buikgevoeldiscours. Iets wat het omstreden Kamerlid Laurent Louis eveneens probeert met zijn nieuwe populistische beweging Debout les Belges.

De MR is intussen aan een bijzonder hobbelige campagne bezig. De liberalen draaiden helemaal in de soep met hun hervormingsplannen voor de personenbelasting. Tegenstanders zeggen dat de kosten minstens 7 miljard euro hoger uitvallen dan de liberalen laten uitschijnen.

De blunder van Reynders is opnieuw een zware opdoffer. "Hiermee winnen we geen enkele stem", puft een partijgenoot. "We verliezen er alleen." Bouteca beaamt: "Dit was niet slim."