Direct naar artikelinhoud

Miljoeneneis tegen Gemeentelijke Holding

Schaarbeek spant binnenkort een rechtszaak aan tegen de Gemeentelijke Holding. De gemeente, die in het kapitaal van de Holding zit maar haar geld in rook ziet opgaan door de Dexiacrisis, eist 22,8 miljoen terug.

In oktober, kort na de beslissing van de Gemeentelijke Holding om in vereffening te gaan, stelde Schaarbeek al een advocaat aan om zijn belangen en die van zijn inwoners te verdedigen in het dossier van de grootste Belgische aandeelhouder van Dexia. Het gaat om Olivier Bonhivers, een gewezen medewerker van advocaat Mischaël Modrikamen die onder meer naam maakte met rechtszaken rond de opdeling van Fortis.

Nu stapt Schaarbeek ook effectief naar de rechtbank en meer bepaald de rechtbank van koophandel van Brussel, luidt een persbericht. Concreet eist de Brusselse gemeente de annulering van haar deelname aan de kapitaalverhoging van de Holding van het najaar van 2009. Die haalde toen vers kapitaal op bij de steden en de gemeenten om haar inbreng in de kapitaaloperatie van Dexia van een jaar eerder ten belope van 500 miljoen euro te onderstutten. Dat was een voorwaarde van de overheden om garanties te verstrekken aan de vennootschap.

Volgens Schaarbeek had de Holding voor die kapitaalverhoging een prospectus moeten publiceren. Bij gebrek daaraan had er "pertinente, objectieve en betrouwbare" informatie moeten komen over de financiële toestand van de Holding. Maar die kwam er niet. Wel "geruststellende verklaringen, duidelijk bedoeld om de gemeenten te verleiden".

Schadevergoeding

Schaarbeek vraagt nu de integrale terugbetaling van de 9,5 miljoen euro die de gemeente inbracht in de Holding, 1,9 miljoen als vergoeding voor de intrest op een lening die Schaarbeek aanging bij Dexia Bank om mee te kunnen doen aan de kapitaaloperatie en 11,4 miljoen euro schadevergoeding.