Direct naar artikelinhoud

Chef belastinginspectie trekt zich terug in zaak-De Gucht

De Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen trekt zijn handen af van het dossier over de Italiaanse villa van EU-commissaris Karel De Gucht.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onderzoekt al enige tijd op welke manier De Gucht de aankoop en renovatie van een landgoed in Toscane heeft gefinancierd. Daarbij lopen de spanningen steeds verder op. De liberale politicus haalde de voorbije dagen in verschillende media uit naar bepaalde ambtenaren die aan politiek doen. Zonder hem bij naam te noemen, doelde hij op Anthonissen (57), de gewestelijke directeur van de Gentse BBI. Die laatste besloot om zich uit het dossier terug te trekken, meldde De Tijd donderdag.

Karel Anthonissen is een klinkende naam in fiscale middens. De fiscale ambtenaar staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Hij herhaalt regelmatig het adagium dat "belastingen betalen iets voor dombo's is". Daarmee klaagt hij aan dat een deel van de economie geen belastingen betaalt en dat deel met de jaren alleen maar is aangegroeid.

"Ik wil de nieuwe staatssecretaris graag krediet geven en hem steunen als hij de fraude efficiënter wil bestrijden. Daar vecht ik al 35 jaar voor. Maar ik heb geen zin om nog meer cafeetjes en restaurants te overvallen. De ambitie mag iets verder reiken. Ook de rijke fraudeurs moeten verontrust worden", klonk het enkele weken geleden in deze krant. "Ik heb onder Reynders geen moment de kans gekregen om bij de banken een serieuze controle te doen. De problemen bij Fortis en Dexia waren nochtans een unieke gelegenheid om zaken boven te spitten die we anders nooit te zien krijgen."

De gewezen minister van Financiën is niet de enige politicus die het moet ontgelden. Anthonissen pikte het vorig jaar niet dat politici fiscale controleurs voor schut zetten. "Het is niet de eerste keer dat de belastingambtenaren afgeschilderd worden als een soort fundamentalisten, die menen een heilige strijd tegen het onrecht te voeren. Dat slaat nergens op", luidde het in Trends. "Eigenlijk moet het verbazen hoeveel burgers en ondernemers nog behoorlijk hun belastingen betalen. Als de regering dat zo wil houden, moet zij ophouden haar 'kassiers' af te schilderen als hardliners die een soort jihad voeren."

De man met uitgesproken meningen heeft nochtans zelf een politiek verleden. Hij lag in 1985 mee aan de basis van het economisch congres van Agalev halfweg de jaren 80. En werd daarna zelfs lid van het uitvoerend comité van de groenen. Maar eind '89 stapte hij op na een conflict met de partijleiding die hij "stalinistische methodes" verweet. Vervolgens schreef hij wel nog een een boekje om het "sympathieke maar onpraktische groene volkje wat economie bij te brengen".

Als lid van B Plus, de vereniging die pleit voor betere verstandhouding tussen Vlamingen en Franstaligen, stelde hij voor het België van 1830 te begraven en een nieuwe (con)federale staat uit te roepen. Tegelijk schrijft hij voor de rechtse e-mailkrant 't Scheldt. Deze week hield hij daar nog een pleidooi om naast een eenmalige indexsprong van 2 procent een even grote eenmalige intrestsprong door te voeren waardoor de hele kapitaalmassa met 2 procent wordt ingekort.

Meer in het oog sprong een bijdrage voor 't Scheldt uit 2005 waarin hij uithaalde naar de veroordeling van Vlaams Blok door het gerecht. "Een van de meest totalitaire en meest verwerpelijke momenten uit de Belgische geschiedenis", klonk het. Daarin haalde hij ook uit naar De Gucht. "De cordon bleu-voorzitter sprak van 'mestkevers', maar dat zijn nog lieve beestjes als je bedenkt welke nazivergelijkingen en welke oorlogstaal Karel Dillen en Filip Dewinter hebben moeten aanhoren. Maar zij hebben dat met grote waardigheid ondergaan, wat niet gezegd kan worden van al hun tegenstrevers, wanneer die zelf een sneer kregen."

Ondanks het feit dat hij nu in de zaak-De Gucht een stap terug zet, is de kans klein dat Anthonissen de volgende weken en maanden zal zwijgen.