Direct naar artikelinhoud

Israël Nieuwe Joodse nederzetting in bezet Oost-Jeruzalem

In een wijk van kolonisten in het bezette Oost-Jeruzalem worden binnenkort 1.400 nieuwe wooneenheden gebouwd. Gemeenteraadsleden bevestigden het nieuws op de radio. Zo zei Meir Margalit van de linkse Meretzpartij dat “groen licht voor dit project het vredesproces met de Palestijnen de genadeslag zal geven”. De bouw van de verblijven zou ongeveer vier jaar duren.

Griekenland

Zeker 22 vluchtelingen vermist in Ionische Zee

In de Ionische Zee, tussen Griekenland en Italië, is een grote zoekactie begonnen naar minstens 22 mensen die er in de nacht van zaterdag op zondag vermist zijn geraakt. Ze zaten aan boord van een Turks vrachtschip dat in de problemen kwam op zowat 50 kilometer ten westen van het Griekse eiland Korfoe. Meer dan 241 andere opvarenden, wellicht allen vluchtelingen op weg naar Europa, konden worden gered. Een voorbijvarend schip kon hen oppikken en redden, de anderen zijn nog vermist. Aan de zoekactie namen verschillende schepen deel, net als een vliegtuig en een helikopter.

Rusland

Voormalig vicepremier vrijgelaten

Ex-vicepremier Boris Nemtsov is na vijftien dagen cel vrijgelaten. Nemtsov kreeg vijftien dagen cel omdat hij weerstand had geboden tegen zijn arrestatie tijdens een betoging. De 51-jarige Nemtsov zei bij zijn vrijlating dat de machthebbers er niet in geslaagd zijn hem politiek te breken en dat hij zijn werk voor de oppositie zal voortzetten. De politicus was een van de 120 mensen die opgepakt werden tijdens een niet-toegelaten protestactie op oudejaarsavond door de oppositie en mensenrechtenactivisten in Moskou en Sint-Petersburg. Eduard Limonov, een schrijver en prominent activist van de oppositie, werd ook vrijgelaten na een vergelijkbare veroordeling.

Libanon

Proces over moord op Hariri gaat van start

De akte van inbeschuldigingstelling van het Internationaal Libanon-Tribunaal, dat recht moet spreken in het dossier over de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri, zal vandaag overgemaakt worden aan de rechter. Het onderzoek van het tribunaal ligt aan de basis van de huidige crisis in Libanon. De inbeschuldigingstellingen, die vertrouwelijk zijn, moeten door de procureur van het tribunaal overgemaakt worden aan de rechter, de Belg Daniel Fransen, die ze moet onderzoeken. Eens de aanklachten bevestigd worden, zullen aanhoudingen of dagvaardingen kunnen plaatsvinden.