Direct naar artikelinhoud

'Europees geld doorgesluisd naar Palestijnse terroristen'

Belgisch gerecht onderzoekt Europese financiering al-Aqsa-brigades

Geld van de Europese Unie zou via frauduleuze Belgische en Duitse tussenpersonen bij de al-Aqsa-brigades beland zijn. De verdenkingen leidden tot een gezamenlijk onderzoek van het Europese antifraudeagentschap Olaf en het Belgische en Duitse gerecht. Als ze kloppen, is dat een vervelende zaak voor de Europese Commissie, en niet alleen omdat dit de zoveelste onverkwikkelijke fraudezaak is. De gewapende tak van Yasser Arafats Fatah-beweging staat op de lijst van terroristische organisaties.

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

Via enkele niet-gouvernementele migrantenorganisaties zou het Europese geld bij al-Aqsa aanbeland zijn. Zou, want voluit het verhaal bevestigen dat in het Duitse magazine Stern en de Engelse krant The Independent verscheen, wilde het antifraudeagentschap Olaf gisteren niet. "Het klopt", zo zegt woordvoerder John Burke, "dat bepaalde informatie Olaf bereikt heeft. Maar we hebben de Europese Commissie geïnformeerd dat we op basis van die informatie geen bewijzen verzameld hebben. Maar het onderzoek blijft lopen."

Dat onderzoek vindt zijn oorsprong in Aken. Sinds 1991 houdt al-Aqsa daar kantoor, onder de leiding van een Jordaanse staatsburger. Vooral na elf september veroorzaakte dat veel controverse in Duitsland. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schilly liet in augustus 2002 het kantoor opdoeken in de strijd tegen het wereldwijde terrorisme. Meteen werden ook de fondsen en de boekhouding in beslag genomen.

Schilly's argument was dat al-Aqsa geld inzamelde voor de Palestijnse extremisten van Hamas, die dat onder meer gebruikten om de families van daders van zelfmoordaanslagen te onderhouden. Afgelopen zomer moest Schilly echter in het zand bijten: een burgerlijke rechtbank meende dat van de Akense afdeling van al-Aqsa geen onmiddellijke dreiging uitging en liet de organisatie verder werken.

Klaarblijkelijk is het gerechtelijke onderzoek dat toen startte verder uitgedijd. Naar België onder meer, want een van de tussengroepen die het Europese geld doorgesluisd zouden hebben, bevindt zich volgens The Independent in Verviers. Olaf en mensen bij de Europese Commissie bevestigden gisteren ook dat het parket van Verviers mee betrokken is in het onderzoek, maar daar wordt dat ontkend. De magistraat die belast is met de strijd tegen het terrorisme en banditisme meldde gisteren via parketwoordvoerder Garroy "uit de lucht te vallen". "Wij hebben absoluut geen weet van een dergelijk dossier." Het federale parket weigerde dan weer commentaar te geven. "We kunnen niet eens bevestigen of er al dan niet een onderzoek loopt."

Dat dat loopt, is wel zeker, maar veel verdere details zijn voorlopig niet bekend. Zo is het een raadsel welke tussenpersonen en/of -organisaties het geld naar de al-Aqsa-brigades versast hebben. The Independent hield het op "migrantenorganisaties". Bij de Commissie heette het gisteren dat de Commissie "het zelf ook niet weet". Olaf weigerde verheldering tegenover de Commissie en heeft daar het recht toe: volgens de Europese spelregels opereert het agentschap volledig onafhankelijk van de Commissie. Dat leidde eerder overigens tot frustratie van de Commissie, die meende in de fraudeaffaire bij het statistische agentschap Eurostat te lang te weinig informatie ontvangen te hebben.

Hoe dan ook, zowel ten kantore van Chris Patten als van Michaele Schreyer werd gisteren gemeld niet te weten welk geld onrechtmatig naar al-Aqsa zou zijn gegaan noch van welke directoraat-generaal dat afkomstig zou zijn. De Brit Patten is als commissaris voor Externe Betrekkingen verantwoordelijk voor de maandelijkse subsidie van tien miljoen euro aan de Palestijnse Autoriteit en de Duitse groene Schreyer heeft de verantwoordelijkheid van de begrotingscontrole. Chris Pattens woordvoerder Diego Ojeda zei gisteren alvast blij te zijn met het onderzoek. "De Commissie heeft er het meeste belang bij dat er duidelijkheid geschapen wordt over wat met Europees geld gebeurt." Volgende week beslist het Europees Parlement of er al dan niet een onderzoekscommissie opgericht wordt.

Dit nieuwe schandaal is een vervelende zaak voor de Europese Commissie, om verschillende redenen. De relaties met Israël zijn op een dieptepunt aanbeland na een door de Commissie gesponsorde enquête die Israël als de grootste bedreiging voor de wereldvrede aanwees. Maar bovenal zal de vaststelling dat al-Aqsa op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie staat eens te meer het verwijt oproepen dat de Commissie niet weet wat er met het geld van de Europese belastingbetaler gebeurt. Deze week werd in een rapport van Olaf gesteld dat 850 miljoen euro aan fraude verloren gaat en daarvoor hekelde ook de Europese rekenkamer de enorme verkwisting. Niet minder dan zes procent van het budget - zes miljard euro - zou verloren gaan door fraude, slordigheden en administratieve vergissingen.

Verdenking bestaat dat EU-geld via Verviers bij al-Aqsa belandde