Pentagon bevestigt dood van Afghaans Al Qaeda-kopstuk

Farouq al-Qahtani, een kopstuk van Al Qaeda in Afghanistan, is gedood door een Amerikaanse luchtaanval. Dat heeft het Pentagon bevestigd. Of zijn rechterhand bij hetzelfde precisiebombardement in het noordoosten van Afghanistan om het leven is gekomen, is onduidelijk.
2014 Getty Images

Eind oktober hebben de Amerikaanse troepen precisie-aanvallen met drones uitgevoerd boven het noordoosten van Afghanistan. Doelwitten daarbij waren al-Qahtani en Bilal al-Utabi, twee grote namen binnen de Afghaanse tak van Al Qaeda. De VS beschouwt hen als "nummers 1 en 2 of 3" van Al Qaeda in Afghanistan.

"We kunnen bevestigen dat de precisieaanval van het Amerikaanse leger op 23 oktober in Kunar resulteerde in de dood van de hooggeplaatste Al Qaeda-leider Farouq al-Qahtani", aldus Pentagon-woordvoerder Peter Cook. "Deze aanval bewijst het succes van de Amerikaanse operatie tegen internationale terreurnetwerken en zijn leiders die de VS, onze belangen en onze bondgenoten willen aanvallen."

Kompaan ook overleden?

Over het lot van al-Qahtanis kompaan al-Utabi heerst onduidelijkheid. Volgens Cook is het onduidelijk of al-Utabi bij hetzelfde bombardement om het leven is gekomen. Hoe dan ook is de dood van al-Qahtani volgens Cook "een grote klap voor de aanwezigheid van Al Qaeda in Afghanistan". Eind oktober noemde Cook de operatie tegen hem al "een van de belangrijkste aanvallen tegen Al Qaeda van de laatste jaren".

Al-Qahtani was als Afghaans Al Qaeda-kopstuk mee betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen tegen de VS. Sinds 2009 zou hij vanuit Afghanistan actief geweest zijn voor de terreurorganisatie. Al-Qahtani was een getrouwe van oud Al Qaedaleider Osama Bin Laden.

Meest gelezen