Direct naar artikelinhoud

Bush blijft geloven in overwinning ondanks somber rapport over Irak

Militair gaat het vooruit, maar op politiek vlak stagneert Irak volledig. Een somber tussentijds rapport over de situatie in Irak, dat de regering-Bush heeft gepresenteerd, spreekt voorzichtig over een 'gemengde vooruitgang'.

Door Ayfer Erkul

Washington l Toch zei president Bush gisteren dat hij nog steeds in een overwinning in Irak gelooft. Voorstellen voor een terugtrekking van de troepen deed hij af als zijnde 'niet het echte debat'.

Het door Democraten gedomineerde Congres eiste van Bush dat hij tegen 15 juli met een rapport zou komen over de vooruitgang van de Iraakse regering aan de hand van een aantal doelstellingen. Daarvan zou het congres een verdere financiering van de oorlog in Irak laten afhangen.

Het rapport is een tussentijds verslag van de situatie in Irak, nadat in januari het aantal troepen met dertigduizend werd verhoogd om de bijzonder ernstige situatie in de provincie Anbar en in Bagdad aan te pakken. Maar ook na de troepenverhoging blijft de situatie in Irak nog heel somber, zo vermeldt het rapport. Volgens de auteurs heeft de Iraakse regering de achttien vooropgestelde doelstellingen in verband met politieke, militaire en economische hervormingen, nog lang niet bereikt.

Het tussentijdse rapport werd opgesteld door de Nationale Veiligheidsraad met gegevens van het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de commandant van de Amerikaanse troepen in Irak David Petraeus en de ambassadeur daar. Uit hun inlichtingen blijkt dat op militair vlak in Irak wel vooruitgang werd geboekt, maar dat dat niet het geval was politiek vlak. Daar werden pogingen om te komen tot een politieke verzoening in de kiem gesmoord door het geweld in het land.

Het Iraakse leger is erop vooruitgegaan, maar de Iraakse politie is nog steeds vergeven van sektarische elementen. En dan is er nog de regering zelf, die volledig disfunctioneel lijkt te zijn. Op het gebied van een de-Baathificatie van de regering is er nog enorm veel werk te doen, aldus het rapport. "Dit is een van de thema's in Irak die de politiek het meest verdeelt en een compromis zal extreem moeilijk zijn. We hebben niet de gewenste verzoening bereikt." Ook wat de rechtvaardige verdeling van olie- en gasinkomsten door middel van nieuwe wetten betreft, is er nog geen vooruitgang.

Het rapport waarschuwt voor een hete zomer met verschillende ernstige aanslagen van aan Al Qaida gelieerde groeperingen in een aantal gebieden. "De verhoging van het aantal Amerikaanse troepen in deze regio's zal ons toestaan om Al Qaida in Irak en andere terroristen beter te bestrijden. Maar we moeten verwachten dat Al Qaida in Irak het tempo van aanslagen zal opvoeren in een poging om de Amerikaanse opinie te beïnvloeden."

Terwijl momenteel in het Congres verhitte debatten worden gevoerd over de Irakoorlog en zowel bij Democraten als Republikeinen stemmen opgaan voor een terugtrekking van de troepen uit Irak, verklaarde Bush gisteren dat dat "niet het echte debat" was. Volgens de president moest de steun aan de Iraakse regering en de militaire druk op dit cruciaal moment net verhoogd worden. "Ik geloof dat we kunnen winnen en ik geloof dat we vooruitgang kunnen boeken op veiligheidsvlak zodat de politieke vooruitgang ook zal lukken", zei hij tijdens een persconferentie, vlak na de publicatie van het rapport.

Bush liet ook weten dat hij voor september iedere koerswijziging in Irak weigert. Dan wordt een nieuw, vollediger rapport van generaal Petraeus verwacht.

De VS-president maakte, in afwachting van een aantal wetsvoorstellen die volgende week in de Senaat worden verwacht, duidelijk dat hij en niet het Congres het te zeggen had over de oorlog in Irak. "Ik vind niet dat het Congres deze oorlog moet leiden. Ik ben van mening dat het onze troepen moet financieren", zei Bush, die eerder had laten blijken dat hij ieder voorstel voor een terugtrekking met een veto zou beantwoorden.

Ik vind niet dat het Congres deze oorlog moet leiden. Ik ben van mening dat het onze troepen moet financieren