Direct naar artikelinhoud

N-VA en Open Vld blijven ruziën over financieringswet

Vlaanderen zal niet winnen bij de nieuwe financieringswet, beweert N-VA. Integendeel. Het positieve bedrag van 298 miljoen euro dat de onderhandelaars becijferden voor het jaar 2030, zal volgens voorzitter De Wever uitdraaien op een verlies van om en bij de 2,5 miljard euro.

Volgens De Wever en hoofdeconoom van de N-VA-studiedienst Guy Clémer gaan de onderhandelaars uit van te gunstige groeicijfers. Niet dat ze dat zwart op wit hebben. De onderhandelaars gaven tot nog toe geen teksten vrij en al zeker niet aan N-VA. Die legde gisteren dan zelf maar de puzzelstukjes bij elkaar "op basis van de vragen die we kregen van journalisten en de verklaringen in de media".

De Wever is naar eigen zeggen geshockt door een aantal 'manipulaties' dat in het systeem is geslopen. Ook de bewering van sp.a'er John Crombez dat Vlaanderen tegen 2030 zo'n 800 miljoen euro beter zou worden, kan op weinig bijval rekenen. Volgens De Wever wordt daarbij uitgegaan van een 'fenomenale' groei van het bbp en van de belastinginkomsten. Bovendien gaat het om een gecumuleerd bedrag, zegt De Wever. "Als je dit toepast op Brussel, dan wint het volgens de Crombezlogica 15 miljard euro", luidt het. "Dit is inderdaad historisch".

Dat Vlaanderen volgens de onderhandelaars in 2030 298 miljoen euro extra zou overhouden, komt volgens N-VA omdat de onderhandelaars op z'n zachtst gezegd geflatteerde cijfers over de economische groei hebben gebruikt. De Wever heeft het over "de wonderbaarlijke visvangst in de personenbelasting, die zich niet zal voordoen".

Dat konden de onderhandelaars uiteraard niet over hun kant laten gaan. Op zijn website reageert Open Vld-voorzitter Alexander De Croo scherp. "Toch wel rare jongens, die Vlaams-nationalisten. Eerst halen ze fors uit naar het politiek akkoord over de financieringswet zonder de cijfers te hebben, een dag later matigen ze hun toon en zeggen ze op de teksten te wachten. En vandaag flanst men dan zelf maar iets in elkaar."

De Croo gaat verder dat hij de zenuwachtigheid van De Wever best wel begrijpt, "nu anderen erin slagen wat hemzelf zelf nooit is gelukt: evenwichtige akkoorden sluiten die ook voor Vlaanderen een belangrijke stap vooruit zijn." Dat N-VA oppositie voert, vindt De Croo volstrekt begrijpelijk. "Maar dat is nog iets anders dan op een platte manier het debat te verzieken door onjuiste informatie te verspreiden." De Croo heeft ter afsluiting nog een tip voor zijn collega-partijvoorzitter. "Bart, eerlijk duurt het langst."