Direct naar artikelinhoud

Onverwijld

Maandag

In Mechelen heeft Michel Leriche voor de tweede keer in een week klacht ingediend bij de provinciegouverneur. "De stad Mechelen leeft de wetgeving op de bevlagging van openbare gebouwen niet na", zegt hij. Leriche reageerde een eerste keer omdat de Belgische driekleur op 6 juni, de verjaardag van de koning, niet op de Sint-Romboutstoren en ook niet aan de dienst Toerisme wapperde. Hij bezorgde de stad een kopie van de wetgeving, maar op de verjaardag van koningin Fabiola afgelopen zaterdag was het weer van dat: geen Belgische vlag bij de dienst Toerisme, wel op de toren. "Kwade wil en het gevolg van een bewuste politiek", zegt Leriche. "Ik ben er als oud-protocolverantwoordelijke van het Belgisch leger heel gevoelig aan, maar wat ik het ergste vind, is dat de stad de wet niet naleeft, terwijl de overheid het goede voorbeeld zou moeten geven."

Dinsdag

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft Laurent B., een 22-jarige licht mentaal gehandicapte jongeman, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel. B. drong in de zomer van 2009 de slaapkamer van zijn buurmeisje Sara D. binnen en vroeg haar of hij haar mocht zoenen. Hij bood haar 20 euro aan en een geschenk, dat hij had gepikt van zijn zus: een string. Toen ze zijn verzoek beantwoordde met een nogal resoluut neen, kuste B. haar op de wang en droop af. Voor de rechtbank argumenteerde zijn advocaat dat de jongen zich sinds het voorval "laat begeleiden". De rechter meende dat er een voorbeeld moest worden gesteld.

Woensdag

In het strijk- en herstelatelier De Plooi in Dilbeek lopen de strijksters rond met een badge waarop staat: "Ik leer Nederlands praten. Spreek mij aan in het Nederlands a.u.b. + voornaam strijkster." De bedoeling, verduidelijkte burgemeester Stefaan Platteau (Open Vld) tot algeheel goedvinden in de gemeenteraad, is "te benadrukken dat de voertaal in het strijkatelier wel degelijk Nederlands is". Het strijkatelier is een sociaal tewerkstellingsproject. De meeste sollicitanten zijn anderstalig. "Door het creëren van een reële arbeidssituatie in een kleinschalig tewerkstellingsproject kunnen technische vaardigheden en correcte arbeidsattitudes onder begeleiding ontwikkeld worden", zo laat het schepencollege weten. "Taal is een belangrijk werkpunt."

Donderdag

Ook in Hamme staan jongeren op om zich in het politieke strijdperk te gooien. Een Facebookgroep genereerde in geen tijd 650 deelnemers voor de ludieke actie tegen het verbod op zwemshorts in het openluchtzwembad. Gelijktijdig met de eerstvolgende gemeenteraad zullen de jongeren massaal in short in de fontein voor het gemeentehuis springen. "We kozen voor die actie na een stemming onder de leden van de groep", zegt initiatiefnemer Nicholas D'hondt. Schepen van Sport Luc De Mey (CD&V) toont zich in de regionale editie van Het Nieuwsblad lichtjes geïmponeerd. Hij gaat de jongeren uitnodigen voor een gesprek. "We zullen samen de pro's en de contra's bekijken van het verbod", zegt hij. "Indien de jongeren degelijke argumenten aanvoeren, kan het verbod ongedaan gemaakt worden. Dat zullen we dan bekijken."

Vrijdag

De gemeente Zemst kondigt aan dat ze een Twitteraccount gaat aanmaken om "inwoners snel te kunnen bereiken bij rampen". Het gaat om een initiatief van burgemeester Bart Coopman (CD&V), dat nog wat tijd lijkt te vergen want slechts een zeer beperkt aantal Zemstenaars is actief op Twitter. "Het ledenaantal groeit wel gestaag", zegt de burgemeester. "Via Twitter kunnen we zeer kort op de bal spelen." Burgemeester Coopman inspireerde zich op een proefproject in het Limburgse Meeuwen-Gruitrode. In geval van aardbeving of nakende meteorietinslag kunnen daar alvast veertien twitteraars onmiddellijk worden gealarmeerd.